Удружење историчара Косова „Али Хадри”: Одлука о Дечанима неће бити спроведена

Visoki Decani

Удружење историчара Косова „Али Хадри”, огранак у Дечанима, оценило је, поводом изјаве известиоца Европског парламента за тзв. Косово Виоле фон Крамон да Приштина мора да спроведе одлуку уставног суда о враћању имовине манастиру Дечани, да је је та одлука неуставна и незаконита и да неће бити спроведена.

То удружење сматра да одлука о враћању имовине манастиру Високи Дечани проистиче из закона из времена Слободана Милошевића, против којих су се, како наводе у саопштењу, „бориле све демократске државе света”, јавила је Газета експрес преноси Танјуг.

Удружење тврди да српски манастир Дечане нико не угрожава, па ни Албанци, већ само, како је наведено, „злонамерна политика српског особља манастира”. Такође сматрају да спорна имовина припада Дечанима, а не Сави Јањићу, игуману Високих Дечана.

Известилац Европског парламента за тзв. Косово Виола фон Крамон недавно је позвала власти привремених приштинских институција да заштите српско православно црквено наслеђе на Косову и Метохији.

Фон Крамон, која често даје изјаве које иду у прилог Приштини, написала је на Твитеру, уз фотографију са игуманом Високих Дечана Савом Јањићем, да позива владу у Приштини да спроведе давно закаснелу пресуду уставног суда, јер владавина права значи једнак третман свих.

Она је додала да Високи Дечани треба да буду место које уједињује све грађане и премошћује јаз између заједница, оцењујући да манастир Дечани и Сава Јањић могу да имају конструктивну улогу у друштвеном дијалогу.

Српски средњевековни манастир Високи Дечани изложен је континуираним нападима локалних Албанаца, а уврштен је на листу најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину. То је једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом КФОР.

Високи Дечани су 2004. године уврштени у листу споменика светске културне баштине Унеска.

На манастир су неколико пута испаљиване минобацацке гранате, а испред Високих Дечана су 2016. године ухапшена четворица Албанаца са оружјем и муницијом, а чијем је аутомобилу пронађена и литература исламистичке садржине.

Власти привремених приштинских институција више од пет година одбијају да спроведу одлуку уставног суда и упишу 24 хектара земље као имовину Високих Дечана.

Манастир је угрожен и намером локалних власти у Дечанима да кроз заштићену зону око манастира изграде пут Дечани – Плав.

Агенције

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас