Ухапшене Србе на Ким терају да причају албански, хладно им је и гладни су, чланови породица очајни

Printskrin Radio KiM Čaglavica

Чланови породица ухапшених Срба који се налазе у притворској јединици у Подујеву кажу да се после догађаја у Бањској, 24. септембра, затвореници српске националности суочавају са правом тортуром.

Саговорници портала „Косово онлајн“, који су желели да остану анонимни из страха да се третман према њиховим најближима који су у затвору још више не погорша, кажу да су притворени Срби под репресијом у затвору високог ризика у Подујеву, подсећајући да су на то указивали и раније, али да нико није реаговао. Српски језик им је, тврде, готово забрањен.

Терају их да причају албански, уколико неко не зна албански не може ништа да тражи. Они се међусобно помажу како би бар нешто основно добили, попут хране. Хладно им је, немају грејање. Не дају да им се однесе ћебе или грејалица. Док је било лето затварали су им и решетке и лимена врата, онда су они штрајковали јер се умало нису погушили, а сада раде супротно, широм отварају врата да би им било хладно. Пуно пута им пуштају хладну воду за време туширања„, каже саговорник овог медија.

Посебно забрињава, истиче, што притворени не добијају редовну медицинску терапију.

Срби запослени у Kосовској полицији који су чували притворене, склоњени су и замењени Албанцима, каже рођак једног Србина који је у затвору и додаје да се врло непрофесионално понашају према њима.

„Храну за ручак су им преполовили, ако то може да се назове храном уопште. Међу Србима има дијабетичара, а за доручак им дају мед, крем, џем… Нико не доручкује. Смршали су видно за ових месец дана сви“, додаје наш саговорник.

Чланови породица се жале и на то што је време трајања телефонских позива смањено. Раније је, кажу, било 15 минута, а сада 10 до 12 највише.

Извор: косовоонлајн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас