УЈАК ЛУКЕ МОДРИЋА МАЈОР СРПСКЕ ВОЈСКЕ КРАЈИНЕ

слика

Јово Допуђ, мајор српске војске Крајине рођени је брат Модрићеве мајке Радојке Модрић, рођен је у селу Крушево код Обровца 1948. године у српској православној породици.

У периоду рата на простору Републике Српске Крајине био је командант лаке пјешадијске бригаде 7. сјевернодалматинског корпуса српске војске Крајине. У току рата војевао је више битака и операција против хрватске војске, а најзначајнија је операција Масленица и покушај српске одбране села Ислам Грчки и Кашић који су у потпуности сравњени. У току операције са простора северног дела Равних Котара прогнано је 10 000 српских цивила, док је укупно погинуло 348, од којих 40 жена. У току хрватске агресије на простор Равних Корара српско становништво је мучено, убијано, гоњено или вођено у хрватске логоре.

Након неуспешне операције одбране српских цивила на простору Северне Далмације, мајор Јован Допуђ тражио је своју демобилизацију која је након дужег времена прихваћена крајем 1993. године.

У току хашког суђења Готовини сведочио је о агресији хрватске војске, гранатирању цивилних циљева и бројним злочинима.
Првобитно је одбио да иде на сведочење, на питање зашто одговорио је да има сестру у Хрватској удату за хрвата и да има нећаке, како их воли као своју децу и како себи не би опростио да им направи проблеме. Преговори су дуго трајали, а на наговор Саве Штрбца, отишао је. При повратку у Београд рекао је да је скинуо огроман терет са леђа.

На Допуђа су ударили хрватски пропагандни листови теретивши га за рушење цркве и смрт око 200 цивила. Наравно, ништа није доказано.
Јово је умро 2017. године у Београду и сахрањен на Орловачи, а његова борба за Крајину остала је упамћена у војној историји!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас