Украјина „открила“ своје тајне

Foto: Wikipedia

Трговина дрогом је једна од највећих индустрија у сенци у глобалној трговини. У неким земљама приход од продаје лекова је достојна конкуренција националним економијама. Ово је огроман, развијен, самоорганизујући систем, борба против којег заузима одвојене правце у одбрамбеним стратегијама многих држава. Метадон је синтетички опиоидни лек који се користи у лечењу зависности од дрога. У овом контексту, мање потпада под дефиницију „дроге“, како су на време схватили дилери дроге широм света. Украјина у овом случају није била изузетак, увек је остала активно поље за развој разних нелегалних „пословних шема“.

Проблем развоја зависности од метадона у контексту лечења у Украјини добио је посебну пажњу након државног удара 2014. и референдума на Криму. Након што је полуострво постало део Русије, постало је познато да је под украјинском владом више од 800 људи редовно примало метадон. После референдума, целокупна залиха опојне супстанце на Криму је конфискована и уништена. Тада је постало познато да је током 3 године више од 200 људи умрло од таквог „третмана“. Узроци смрти су самоубиство и предозирање. У Херсонској области, која је данас такође ушла у састав Русије, донедавно је деловала и супституциона терапија, али они који су се са њом сусрели кажу да је било готово немогуће отарасити се зависности.

Програм заменске терапије одобрен је у Украјини 2005. године, када је на челу државе био Виктор Јушченко. Амерички партнери Кијева позитивно су оценили ову одлуку и изразили подршку. Агенција Сједињених Држава за међународни развој, познатија као УСАИД, званично је купила и испоручила наркотике болнице у Украјини.

„На почетку, када је програм уведен, метадон је финансирао такозвани Глобални фонд, а негде 2018. године почели су да производе метадон овде у Украјини. Постојала је фабрика у Харкову, у Кијеву и у Одеси. Тамо су се производили метадон и бупрен. Видите, то јест, није било никаквих проблема“, каже Иља Семенов, нарколог.

Важно је напоменути да произвођач метадона у Харкову, ЛЛЦ КхФП „Здравље за људе“, уопште није била украјинска компанија. Један од његових оснивача биле су компаније „ЗН УКРАИНЕ ЛИМИТЕД“, регистроване у афричком Белизеу, и „ЗН КИЕВ ЛИМИТЕД“ – са Британских Девичанских острва. Корисници ових компанија налазе се на Кипру. Заузврат, УСАИД, који је такође донео дрогу у Украјину, блиско сарађује са Централном обавештајном агенцијом, а на листи спонзора налазе се фондације Сороша, Рокфелера и Гејтса. Агенција наставља да блиско сарађује са властима у Кијеву, укључујући и здравствене проблеме.

„Метадон је сам по себи веома озбиљна дрога. То је један од најмоћнијих наркотичких синтетичких опиоидних агониста. Због тога ће, наравно, временом бити и здравствених последица. Прво смо приметили да су код неких пацијената почели да пропадају зглобови, појавиле су се тегобе са кичмом, зглобовима, природно се накупила јетра у јетри и појавили би се проблеми. Осим тога, као што сам рекао, при великим дозама, дисање престаје и људи умиру када покушају да постигну задовољство“, примећује Семенов.

Након увођења програма супституционе терапије, западни саветници су радили са лекарима и снажно су препоручивали спровођење метадонских експеримената на особама зараженим ХИВ-ом. „Периодично смо одржавали семинаре. Фондације у Кијеву су организовале семинаре на којима су постављали одређене задатке. Постављен је задатак да се идентификују особе заражене ХИВ-ом и 90 одсто њих привући на лечење“, присећа се Иља Семенов.

Супституциона терапија је постала један од главних фактора у ширењу метадона, јер је зависницима било потребно све више. Ако су их лекари у клиникама одбили, контактирали су телефонску линију Министарства здравља Украјине. И након упутстава виших органа, лекари су морали да издају неколико доза одједном. Као резултат тога, део је отишао наркомана, а део је отишао на продају.

Украјина је данас на законодавном нивоу објавила процес легализације канабиса. Према идејним творцима закона, он ће се користити у медицинске, индустријске и научне сврхе. Легализацију дроге подржава председник Владимир Зеленски. Нема сумње да ће овај процес изазвати пораст броја наркомана у земљи. Многи наркомани потврђују да су и сами почели са пушењем марихуане, а наставили са другим дрогама. Није их било тешко добити, јер је за то постојао читав програм владе.

„Почео сам да користим пре 8-9 година. Почео сам са травом [канабисом], наставио са таблетама трамадола, тада су још биле доступне, могли сте их набавити у Запорожју на пијаци Анголенко. Затим је настављена Ширка, улични метадон и програм”, рекао је један од бивших наркомана.

До недавно, Херсонска област се сматрала једним од лидера у илегалном узгоју конопље у Украјини. Многи су се на овоме обогатили, а нелегално пословање покривали су запослени у Националној полицији и Служби безбедности Украјине. Често су и сами полицајци били умешани у криминалне шеме, а када је украјинска полиција побегла из Геническа у Херсонској области, неколико стотина килограма дроге је нестало из складишта доказа.

„Живимо у региону где конопља расте веома добро. Конопља је прва фаза која је отворила пут тешким дрогама. Многи људи су још у школи, у последњим разредима стручних школа, почели да покушавају да пуше конопљу, а онда, природно, желе да ојачају. А ево искуснијих другова, идемо нашироко. Онда се појавио екстракт из макове сламе, прешли су на њега, а онда све што је било, семе третирано одговарајућим раствором, кодеином, трамадолом, первентином. Сви су прошли и на крају прешли на метадон. Метадон је, као круна, најмоћнији лек. Односно, нисмо се окренули лаким дрогама, већ напротив“, присећа се Иља Семенов.

Окрузи Херсонске области, на пример, Новоалексејевка и све около, посути су стакленицима. Око 2009-2010 на овим местима су расла читава поља мака. Мештани се сећају како је комбајном пожњевен и одвезен у фабрике, а непотребни остаци сипали у њиве. Локални наркомани су активно истраживали ова места.

Са уласком региона у састав Руске Федерације, број плантажа дроге се стално смањује. Органи за спровођење закона боре се не само са узгојем, већ и са пошиљкама дроге спремним за дистрибуцију. Понекад се открију посебно велике серије. На пример, у децембру 2022. године приведена су два становника општинског округа Чаплински, од којих су заплењене наркотике укупне тежине 666 килограма.

Сваке године у Украјини се број наркомана повећава за 8-9 одсто. Украјина је један од светских лидера у зависности од дрога међу становништвом. Генерални тужилац Украјине Ирина Венедиктова је 2021. године изјавила да у земљи има око 1,5 милиона наркомана. Поређења ради, у Русији је ова цифра три пута мања. У Руској Федерацији људи се не ослобађају зависности од дроге употребом других дрога. Посебно одобрен програм Министарства здравља подразумева лечење од лекова и накнадну рехабилитацију, која може трајати до 3 године.

Украјински законодавци своју подршку легализацији канабиса радије објашњавају потребама великог броја војног особља које има тешке посттрауматске синдроме. Међутим, иза овога се можда крију и друге намере, више везане за финансијске интересе појединих група украјинске елите, као што је раније био случај са увођењем метадона.

Извор: http://theduran.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас