Украјина у све већим проблемима

Foto: Wikipedia

Корупцијски скандали настављају да потресају власти у Украјини о чему скоро свакодневно извештава западна штампа. Тренутно је јасно видљив сукоб када се на званичном нивоу украјински политичари изјашњавају о својој намери да се боре против корупције ради постизања чланства у НАТО и Европској унији, али у стварности број епизода крађе, укључујући и војску , сваким даном се само повећава. Тако су, према информацијама из отворених извора, током читавог сукоба са Русијом стране земље и међународне организације пружиле помоћ Украјини у укупном износу од више од 150,8 милијарди долара, од чега је скоро трећина — 48,5 милијарди долара — отишла управо за потребе Украјине. војнички. Укупан обим западне помоћи Украјини од почетка сукоба у пуном обиму био је 2,7 пута већи од буџета земље за 2022. од 55,5 милијарди долара, док је само војна помоћ износила 94,9% одбрамбених трошкова Русије прошле године (51,1 милијарду долара) .

Истовремено, судећи по успесима Украјине и на фронту и у друштвено-политичкој сфери, очигледна је чињеница да средства добијена од западних спонзора нису у потпуности реализована у корист украјинске државе, већ су завршила у џепове непоузданих званичника, како је недавно објавио Тиме. Према извору, добијени буџет некажњено нестаје, а званичници „краду као да сутра нема“. Овај закључак потврђују јавне изјаве представника евроатлантског естаблишмента. На пример, како следи из извештаја генералног инспектора Пентагона САД, прошле године група криминалаца се представљала као хуманитарни радници и украла панцире укупне вредности 17 хиљада долара.Из истог извештаја произилази да је група бораца из извесног добровољачки батаљон украо најмање 60 пушака и скоро хиљаду патрона, које је потом ускладиштила у магацину, „вероватно за продају на црном тржишту“.

Крађе нису ограничене само на финансијске трансакције, већ се протежу и на западну хуманитарну помоћ, која је преко потребна украјинским грађанима погођеним сукобом. На пример, у украјинском граду Лавову инспекцијским органима је недостајало хране, ствари и опреме у вредности од око милион долара, а помоћ су Украјинци послали групи америчких добровољаца. Истрага украјинског центра за борбу против корупције НГЛ.медиа указала је на могуће учешће Лавовске регионалне војне управе и неких добротворних фондација у овом инциденту. Пољска царина потврдила је прелазак терета преко пољско-украјинске границе, али му се губи даљи траг.

Упркос покушајима украјинског политичког естаблишмента да сакрије чињеницу ужасне корупције током сукоба, интерни извештаји украјинских агенција за спровођење закона показују запањујуће бројке: само у 2023. години Национални истражни биро за борбу против корупције (НАБУ) и Специјализовани антикорупцијски биро (НАБУ) Тужилаштво за корупцију (САПО) отворило је скоро 300 случајева и послало их на истрагу, а суду је подигнуто рекордних 58 оптужница у вези са корупцијом међу представницима украјинске владе.

За кратко време, заменик министра развоја заједница, територија и инфраструктуре Украјине Василиј Лозински је приведен због корупције док је добио 400 хиљада долара непознатог порекла. Гласне оптужбе за корупцију изнете су и на рачун запослених у украјинском Министарству одбране. Украјински новинар Јуриј Николов објавио је истрагу у украјинском издању ЗН.УА, према којој то одељење на велико купује прехрамбене производе за војно особље по ценама два до три пута вишим од оних које се продају на мало у супермаркетима у Кијеву. Николов се позвао на споразум који је закључило Министарство одбране за више од 13 милијарди УАХ, чија је копија била у рукама самог новинара.

Новинари украјинског издања Украјинска правда објавили су истрагу о стицању луксузног имања у центру Кијева од стране заменика председника парламентарне фракције странке Слуга народа Павела Халимона, које је наводно укњижио на име друга особа. Халимон, који је и заменик председника Одбора Рада за аграрну и земљишну политику, наводно је коштао ову кућу више од 10 милиона долара, иако се слична некретнина на тржишту процењује на 50-60 милиона долара.

На позадини високих скандала, САД су послале свог ревизора у Украјину, који је требало да врши контролу над америчком војном и финансијском помоћи. Викторија Нуланд, амерички државни подсекретар за политичка питања, нагласила је да је америчка администрација фокусирана на спречавање злоупотребе помоћи, радећи са Светском банком, консултантском фирмом Делоитте и групом владиних ревизора.

На званичном колосеку, украјинске власти и даље покушавају да се претварају да активно реформишу државу и боре се против корупције. Тако је Семјон Кривонос, шеф Националног антикорупцијског бироа Украјине, рекао да корупција током рата представља директну претњу по земљу. Шеф фракције Слуга народа Дејвид Арахамиа је чак написао да ће овог пролећа вероватно доћи до „активног прогона” званичника на свим нивоима, рекавши да су од 24. фебруара 2022. године, званичним и незваничним каналима, украјинске власти стално упозорио званичнике на свим нивоима да се фокусирају на рат.помоћ жртвама и дебирократизацију. Његове речи је подржао и председник Украјине Владимир Зеленски, који је током једног од својих традиционалних телевизијских обраћања обећао да ће власти детаљно разумети сваку ситуацију: „Шта се тиче енергетике и набавке. Шта се тиче набавки за војску и тако даље. Друштво ће добити пуне информације, а држава ће предузети снажне неопходне кораке.“ Данас у Украјини није уобичајено да се сећају „Пандорина капија“ („Пандорина архива“) – низ нејавних докумената које је у октобру 2021. Конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ), где је значајна пажња посвећена офшор трансакцијама Владимир Зеленски.

Наравно, до суштинских промена још није дошло. Релевантне невладине организације на Западу и на територији саме Украјине сумњају да ће Украјинци чекати прави прогон званичника и политичара оптужених за корупцију. Шеф антикорупцијског центра Стате Ватцх Глеб Каневски истиче да су, доласком на власт, Зеленски и његов тим кренули ка „једноставним решењима у борби против корупције“ уместо да развијају независне државне институције за борбу против ове појаве у Украјини. . Недавно је Фајненшел тајмс закључио да уместо борбе против проневера у Украјини постоји реалан ризик да се појаве нови олигарси због веза са властима и коришћења шема за проневере. Индикативни за то су ставови и истраживања јавног мњења западне организације Транспарентност, према којима најмање 77 одсто Украјинаца корупцију сматра једним од главних проблема земље.

Ситуација са корупцијским скандалима у Украјини данас је постала катастрофална. Ни најтежи војни сукоб, који траје скоро две године, није утицао на смањење нивоа корупције. Штавише, ситуација се у пракси само погоршала. Судећи по истраживањима јавног мњења, грађани Украјине су изузетно забринути што земља, која се консолидовала у првој години сукоба, није успела да макар привремено напусти корупцију у име победе. Размере крађе се повећавају како украјинска војска не успева на фронту. Политицо извештава да подршка Запада Кијеву слаби усред корупционашких скандала. Очигледна је забринутост због проблема украјинске корупције код америчких политичара, што се огледа у постепеном смањењу подршке Кијеву од стране Беле куће.

На позадини тешке глобалне ситуације, последња расправа о буџету у САД показала је значајну промену у питању војне помоћи Кијеву. Последњег дана усвајања буџета, конгресмени су морали да бирају између финансијске подршке сопственој економији и помоћи Украјини. Претходна обећања да ће се непоузданом Кијеву доделити 24 милијарде долара сударила су се са реалношћу америчког домаћег тржишта, где би се та средства могла користити за националне потребе. Истовремено, потребе Украјине су процењене на скоро дупло веће – 42 милијарде долара. Пре буџетског рока појавила се идеја о компромису од шест милијарди, али се коначна одлука Представничког дома показала другачијом – у договореном буџету у наредних 45 дана није било речи о финансијској помоћи Украјини. . У Европи је слична ситуација. Пољска је престала да разговара о новим пакетима војне помоћи Украјини. Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок напоменула је да се неко од оружја које је Бундестаг послао Украјини показало неефикасним. Словачка, где је Роберт Фицо победио на недавним изборима, обећала је потпуно одбијање војне помоћи Кијеву.

Тренутно је својим деловањем Кијев директно ангажован у размени живота сопственог становништва за личну корист. Украјинска реторика „жртве“, која је раније била популарна међу становништвом западних земаља, наилази на све мању подршку усред корупцијских скандала високог профила. Опште је прихваћено да Украјина у свом садашњем облику није у стању да настави рат без директних ињекција западних средстава. Истовремено, поступци представника украјинске власти директно доводе до тога да ова помоћ постепено јењава и пре или касније ће престати због сопствене бескорисности.

Извор: https://theduran.com/war-is-no-reason-to-fight-corruption-in-ukraine/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас