Унитед Медиа и Вијести потписале писмо о намерама за улазак у партнерство

viber_image_2021-10-01_20-51-02-595

United Media, водећа медијска компанија у југосточној Европи, саопштила је да је потписала писмо о намерама да откупи 51 одсто Вијести, новине, портала и телевизије из Црне Горе.

Ово је велика и значајна вест за све запослене у Вијестима, за гледаоце и читаоце те медијске куће као и за све оне који помно прате дешавања са медијским слободама у региону и Европи, наводи United Media у саопштењу.

Према писму о намерама, United Media се, као нови деоничар, обавезује да поштује и штити уредничку независност и аутономију Вијести. Главни уредник ће и даље бити биран на предлог локалних сувласника, као и Медиа Девелопмент Инвестмент Фунд (МДИФ), инвестиционог фонда из Њујорка који подржава слободу медија, и који је од оснивања мањински деоничар Вијести, истиче се у саопштењу.

“Систем ‘Вијести’ са све три платформе је готово деценију и по изложен, и од монополиста и од националиста, егзистенцијалној претњи због своје посвећености слободи изражавања и професионалном новинарству. У партнерски однос са УМ улазимо с убеђењем да ће то дати додатну снагу нашим медијима, јер либералне вредности и новинарство које карактерише систем ‘Вијести’ смешта у шири простор одан тим вредностима”, изјавио је проф.др Миодраг Перовић, један од оснивача Вијести.

Извршни директор МДИФ-а, Харлан Мандел, препознаје овај развој као стратешку сарадњу између две медијске куће која је заснована на вредности њиховог бренда и укорењена у снази њиховог објективног извештавања.

“У овом моменту, у Европи видимо епидемију заробљених медија, у којој се преузимају приватни медији, док медијско тржиште на Балкану наставља да буде изузетно тешко за покретање независних медија и њихово пословање на тржишту. У овом окружењу, сарадња два најутицајнија бренда у региону који се препознају по свом независном новинарству је добродошла јер осигурава да квалитетно истраживачко новинарство настави да буде центар пословног модела Вијести”, рекао је Мандел.

“Одувек смо стајали на становишту да је објективно и независно новинарство један од кључних фактора за развој друштва те у том контексту ценимо досадашњи рад Вијести и чињеницу да годинама одолевају разноврсним притисцима и успевају да професионално раде свој посао. Радујемо се будућем партнерству и верујемо да ће оно обезбедити да ова медијска кућа у наредном периоду доживи експанзију и да квалитетан садржај који праве новинари Вијести допре до шире публике”, истакла је извршна директорка Унитед Медиа Александра Суботић.

Унитед Медиа је водећа медијска компанија у југоисточној Европи, која послује у осам земаља и у чијем портфолиу се налази 55 телевизијских канала, укључујући Н1 и Нову ТВ, дневни листови међу којима су Данас и Нова, те бројне радио станице.

Медиа Девелопмент Инвестмент Фунд, Инц. (МДИФ) је непрофитни инвестициони фонд који већ 25 година подржава независне медије у региону. МДИФ има мањински удео у медијима.

Вијести се сматрају јединим независним дневним листом и једином независном телевизијском станицом у Црној Гори, која од свог почетка пружа веродостојне вести својој публици.

Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас