Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Радојица Божовић

image_2021-09-20_141937

На празник Светог мученика Созонта, 20. септембра 2021. љета Господњег, уснуо је у Христу високопречасни протојереј-ставрофор Радојица Божовић, парох улцињски у мировини.

Блаженопочивши прота Радојица је рођен 2. септембра 1948. године у Злој Гори – Сјенокоси у општини Никшић. Његови родитељи Блажо и Јаглика одгајали су малог Радојицу у хришћанском духу и традицији предака па је дјечак по завршетку основношколског образовања уписао средњу богословску школу „Свети Кирило и Методије“ у Призрену.
По завршетку богословских студија Радојица Божовић рукоположен је у чин ђакона, а потом и свештеника 12. маја 1972. године. Непосредно након тога упућен је на парохију у Улцињ гдје је 1. јуна исте године започео своју пастирску службу по благослову блаженопочившег митрополита Данила (Дајковића).

У току своје четрдесетпетогодишње службе у најјужнијем граду Црне Горе, отац Радојица је обновио и украсио парохијске храмове, наставио и унаприједио хришћанску заједницу и одржавао одличне односе са грађанима, како са православнима тако и са људима добре воље без обзира на вјерску, националну или идеолошку припадност.

Његова вриједна и плодоносна мисија у Улцињу праћена је и његовом скромношћу и смиреношћу па отац Радојица никада није сам говорио о својим заслугама, али су то увијек чинили његови саслужитељи и сарадници. До данас се препричавају искуства и анегдоте са „попом Радојицом“, како је од милоште био називан у Улцињу, и тако ће сигурно бити и у годинама које ће услиједити.

Вјечан ти спомен и Царство небеско, драги оче Радојица!

Митрополија 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас