Уставни суд у Словенији суспендовао одлуку о обавезној вакцинацији

viber_image_2021-10-01_10-08-21-109

Уставни суд Словеније данас је привремено суспендовао одлуку владе о обавезном вакцинисању државних службеника, зато што је оценио да се на тај начин крше њихова права о раду.

Неколико синдиката затражило је оцену уставности одлуке по којој радници у државној управи од петка 1. октобра за долазак на посао морају да имају потврду да су се вакцинисали најмање једном дозом вакцине против корона вируса или да су вирус прележали, преноси агенција Хина.

Синдикалци тврде да онима који то одбију прети отказ, а влада тврди да је само реч о привременој мери како би се заштитило здравље и нормално функционисање државе.

Уставни суд је оценио да би одлука могла да доведе до отказивања уговора о раду.

„То би значило не само погоршање положаја запослених него би угрозило њихова радна права“, навео је суд у образложењу.

Овом суспендованом одлуком, која је наишла на негативне критике јавности, било би обухваћено око 130.000 људи који су до првог октобра морали да добију барем прву дозу вакцине, а до првог новембра другу, како би могли да наставе да раде.

Влада је ову меру, како се наводи, намеравала временом да прошири на друге категорије становништва како би се број вакцинисаних повећао на 70 одсто популације.

Хина/РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас