Узбуњивач из Kине: За корону смо знали месецима раније, ширили су је намерно

image_2021-09-24_193526

У Вухану се два месеца пре него што се светска јавност сазнала за коронавирус одржао међународни војни турнир. Kинески узбуњивач Веи Јингшенг тврди се корона појавила месецима пре његовог одржавања, те да је овај турнир организован како би се убрзало његово ширење на људску популацију.

Овај узбуњивач, некадашњи члан Kомунистичке партије Kине, рекао је да су Светске војне игре у октобру 2019. биле догађај који је подстакао ширење коронавируса. Међународни турнир за војне спортисте одржан је у Вухану, покрајини из које потиче пандемија, два месеца пре него што је Kина обавестила Светску здравствену организацију о првим случајевима.

Веи је тврдио да није случајно да су се неки од 9.000 међународних спортиста који су били на догађају наводно разболели од мистериозне болести.

„Kинеска влада је искористила ову прилику за ширење вируса током Војних игара, јер су на њима учествовали многи странци“, рекао је он за нови документарни филм Скај Њуза “Шта се заиста догодило у Вухану”.

Узбуњивач је тврдио да је чуо да кинеска влада изводи „необичну вежбу“ током игара.

“Знао сам да постоји могућност да кинеска влада користи неко чудно оружје, укључујући биолошко оружје, јер сам знао да раде такве експерименте“, рекао је он. Његове тврдње подржао је бивши главни саветник за Kину америчког Стејт департмента Мајлс Ју.

Рекао је да су француски, немачки и амерички спортисти међу онима који су се разболели на турниру са симптомима налик оним које имају заражени коронавирусом, али никада нису тестирани на вирус.

“Видимо неке назнаке у нашим подацима … да је Ковид циркулирао у Сједињеним Државама већ почетком децембра, вероватно и прије тога“, рекао је бивши истражитељ америчког Стејт департмента Дејвид Ашер.

Веи такође тврди да је забринутост због ситуације изнео Трамповој администрацији у новембру 2019. година, али да нико није реаговао. Дугогодишњи заговорник демократије, који је одслужио затворску казну због ‘контрареволуционарних активности’, рекао је да се одлучио на тај корак када је шапутање о ‘новом вирусу САРС-а’ почело да кружи кинеским друштвеним мрежама.

„Осећао сам да нису забринути као ја, па сам се потрудио да им дам више детаља и информација“, рекао је он.

„Можда не верују да би влада неке земље учинила тако нешто, прикрила вирус, па сам се стално понављао у настојању да их убедим“, додао је.

Ауторитативни режим Си Ђинпинга очајнички је покушао да искључи узбуњиваче и да ућутка сваку расправу о вирусу у раним фазама избијања епидемије у Вухану, чак и када је огроман број лешева почео да преплављује градске болнице. Било какво спомињање на друштвеним медијима о новом вирусу САРС-а или „епидемији“ било је цензурисано, али храбро медицинско особље је покушало да проговори и упозори свет да је притворено и приморано да потпише лажна признања која изазивају панику.

Веи је годинама раније био у егзилу у САД-у, рекао је да је свестан шта се дешава преко инсајдера Kомунистичке партије из Пекинга који су поделили своје страхове о ситуацији и описали заташкавање централне владе. Али, упркос предстојећој здравственој кризи која је похарала Сједињене Државе и остатак света, како он каже, његова порука није схвац́ена озбиљно.

Kинески дисидент није открио са којим политичким лидерима је разговарао, али је инсистирао да су то високи владини званичници и да су били блиски тадашњем председнику Доналду Трампу.

„Нисам сигуран да ли би тај политичар желео да га помињем. Али желим да кажем да је он високо позиционирани политичар, довољно битан да може да дође до председника Сједињених Држава”, рекао је.

Док су случајеви коронавируса и даље харали Kином, ауторитарна држава је епидемију скривала од СЗО до 31. децембра, када више није било могуће обуздати сазнања о њеном постојању. Али чак и тада, Пекинг је порицао да се вирус може преноси са особе на особу све док у јануару све није избило на површину.

СЗО је 30. јануара 2020. означила мистериозну епидемију као хитан случај за јавно здравље од међународне забринутости, пошто су раније истог месеца заразе почеле да захватају друге земље, укључујући и САД.

Од тада па до данас од короне је умрло више од четири милона људи, а заразило се 230 милиона.

НоваС

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас