Узбуњивачица из Фејсбука: Компанија је намерно крила кључне информације од јавности, америчке владе и влада широм света

Hojgen

„Компанија је намерно крила кључне информације од јавности, америчке владе и влада широм света. Документа која сам проследила Конгресу доказују да је Фејсбук више пута обмануо јавност о резултатима интерне истраге о безбедности деце, ефикасности својих система вештачке интелигенције и улози у ширењу екстремних порука које изазивају поделе”, нагласила је Хојген у Сенату

Бивша запослена у Фејсбуку Френсис Хојген изјавила је у Конгресу да производи те компаније наносе штету деци и подстичу поларизацију у САД, као и да директори те друштвене мреже одбијају промене зато што им је профит важнији од безбедности.

Хојген је пред Пододбором за заштиту потрошача у Сенату, оптужила компанију да је свесна да Инстаграм, који је власништву Фејсбука, наноси штету појединим тинејџерима и да није искрена у јавној борби против мржње и дезинформација, преноси Глас Америке (ВОА).

Хојген је тврдње против Фејсбука поткрепила десетинама хиљада интерних докумената које је тајно копирала пре него што је напустила посао у одсеку за грађански интегритет.

Такође је поднела жалбу федералним властима, у којој тврди да је интерно истраживање показало да компанија појачава мржњу, дезинформације и политичке немире, али да крије та сазнања.

Хојген је поручила да је одлучила да изађе у јавност са својим тврдњама зато што верује да „производи Фејсбука наносе штету деци, подстичу поделе и слабе демократију”.

„Лидери компаније знају како да учине Фејсбук и Инстаграм безбеднијим, али одбијају неопходне промене зато што су им астрономски профити важнији од људи. Потребно је да Конгрес реагује. Они неће решити ову кризу без ваше помоћи”, упозорила је Хојген, преноси Бета.

Вол стрит џурнал је недавно објавио да Фејсбукова интерна документа показују да је компанија знала за негативан ефекат својих производа, али није предузела озбиљније кораке да сузбије потенцијално штетне последице.

ТВ мрежа Си-Би-Ес је у оквиру програма „60 минута” емитовала интервју са Хојген која је као узбуњивач изнела своје примедбе на рачун рада гиганта друштвених мрежа.

Сенатски пододбор истражује како је Фејсбук користио информације својих истраживача о Инстаграму које би могле да укажу на потенцијалан штетан утицај по младе кориснике, нарочито девојчице, док је истовремено покушавао да умањи значај негативних последица.

„Компанија је намерно крила кључне информације од јавности, америчке владе и влада широм света. Документа која сам проследила Конгресу доказују да је Фејсбук више пута обмануо јавност о резултатима интерне истраге о безбедности деце, ефикасности својих система вештачке интелигенције и улози у ширењу екстремних порука које изазивају поделе”, нагласила је Хојген у Сенату.

Како наводи ВОА, портпарол Фејсбука Кевин Мекалистер је уочи претреса саопштио да је за ту компанију заштита корисника важнија од профита и да није тачно да процурела интерна документа показују да је Инстаграм „токсичан” за девојчице.

У међувремену, Фејсбук, Инстаграм, Месинџер, Вотсап и друге Фејсбукове платформе, које у понедељак нису радиле више од шест сати, поново функционишу.

Компанија Фејсбук је објавила да је пад, којим је било погођено 3,5 милијарди корисника, уследио након „грешке у промени конфигурације”.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас