Велики школски час у Крагујевцу – сећање на 3.000 стрељаних недужних душа

sumarice

Крагујевац данас обележава 21. октобар у знак сећања на трагичне догађаје, када су 1941. немачки окупатори стрељали цивиле међу којима и су били ђаци и професори крагујевачке гимназије.

У оквиру обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, у Крагујевцу је одржан Велики школски час. На традиционалној антиратној манифестацији изведена је поема „Шум Шумарице“ Дарка Цвијетића.

Тог црног октобра 1941. из Крагујевца и околних села у вечност је отишло око 3.000 невиних душа. „Шум Шумарица“ чуо се и данас са Великог школског часа крај Споменика стрељаним ђацима и професорима. Тужбалица и опомена, кроз разговор живих и мртвих, да се не понови.

„Сад кад сам овде осетим силно узбуђење, осетим страх, осетим трему, осетим једну чудну енергију коју још увек нисам освестио, нисам је рационализовао и бескрајно сам поносан што сам овде и што моја мала реч даје глас тим људима“, каже Дарко Цвијетић, писац поеме „Шум Шумарице“.

„Ево и ми се бавимо овде овим догађајем који се десио сад већ у некој давној прошлости, а заправо он стално траје, тај Аушвиц, Јасеновац, Шумарице, оне су стално присутне“, рекао је Марко Мисирача, редитељ.

Сећања не бледе. Наредба 100 за једног и 50 за рањеног немачког војника завила је у црно цео град.

„Жене су ишле у црнини, у црним марамама, па постоји једна потресна слика, где оне чекају у ред за хлеб и све до једне носе црне мараме“, каже Јелена Давидовић, кустос у Спомен парку „Крагујевачки октобар“.

Међу њима и мајке 300 ђака, одведених их школских клупа на стратиште.

„Најмлађи дечак за кога ми сигурно знамо идентитет, а вероватно је било чак и млађих, се звао Драгиша Николић, имао је неких 12 година. Тако да све је практично било необично у овом злочину, посебно та бруталност убијања ђака“, каже Марко Терзић, историчар у Спомен парку „Крагујевачки октобар“, пренео је РТС.

Уз хумке стрељаних венце су положили ученици Прве крагујевачке гимназије, државни званичници, представници града Крагујевца, амбасада, делегације градова побратима, потомци стрељаних. Великом школском часу претходио је молебан крагујевачким новомученицима.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас