ВЕЛИКИ СРПСКИ КРАЉ СЕ ВРАЋА У ХИЛАНДАР: Светињу ће красити мозаик једног од највећих ктитора

viber_image_2021-11-06_21-11-19-857
НАЈЗНАЧАЈНИЈИ духовни и културни центар српског народа, Манастир Хиландар, од сутра ће добити први мозаик у својој вишевековној историји.

 

Мозаик његовог највећег ктитора после Светог Симеона и Светог Саве – краља Милутина, за само два месеца створен је у уметничкој радионици породице Ивановић из Параћина и са својим ауторима је већ кренуо до свог одредишта на Светој Гори. Повод за израду овог изузетно вредног уметничког дела је обележавање 700 година од смрти знаменитог српског владара који је подигао Србију до велике балканске силе.

Изузетан рад уписује творце мозаика, академског сликара светског реномеа Зорана Ивановића и његово троје деце: Темјана, Василису и Темјану, у српску духовну историју. У среду увече, дан пре кретања пут Свете Горе, мозаик је представљен у новој галерији Културног центра у Параћину, где је привукао велику пажњу. Параћин се поноси Ивановићима који ће, својим делом, оставити траг не само у српској, већ и у вери свих православних хришћана.

– Добили смо из Хиландара претежак задатак да за само два месеца урадимо овај мозаик, па је заједнички рад нас четворо био једини начин да одговоримо том кратком року. Радили смо старом инверзном техником, са наличја, па смо тек два сата пре него што смо мозаик представили јавности први пут видели право лице краља Милутина. Он је ктитор Манастира Хиландар, највише заслужан што је ова светиња таква каква данас јесте. Набавка материјала за израду била је једна од најтежих ствари. Део стакла наручили смо из Италије, али део мозаика који представља саму светињу Хиландар којег краљ држи у наручју, урадили смо природним каменом. Врло тенденциозно, да не оскрнавимо ту природност и лепоту којом наш манастир зрачи – каже Зоран Ивановић, и додаје да, управо држећи у рукама ту светињу, краљ Милутин се први пут показује као ктитор Хиландара.

За разлику од других манастира на Светој Гори, Хиландар до сада није имао мозаичку традицију. Зоран Ивановић је са сином Темјаном годинама повремено ходочастио до ове светиње и приликом једне такве посете однео на поклон свој први мозаик Богородице. Тада се и родила идеја за израду мозаика. Договори су трајали готово две године и на крају су добили игуманов благослов. Почели су да раде композиције мозаика Ваведења Пресвете Богородице, површине око пет квадрата, са тринаест фигура. Догодило се, међутим, да је други задатак добио приоритет због обележавања седам векова од смрти краља Милутина, па ће тако прво бити постављен мозаик у његову част. И то на главни улаз службених просторија одмах након суботње свечане трпезе.

Како напомињу Темјан, Василиса и Темјана, када се ради у заједништву, посвећено и са љубављу, ништа није тешко, па ни радити свакодневно од 10 до 12 сати. Тако је то било током претходна два месеца. У збиру, то је најмање 40 сати дневно. Четворо Ивановића заправо су један живи мозаик, четири каменчића једне уметничке целине који ће својим радом, као билом, свих наредних векова откуцавати у Хиландару.

ИЗРАДИЋЕ ЈОШ ТРИ

КРАЉ Стефан Урош Други Милутин Немањић испунио је свој завет да ће подићи онолико цркава колико година влада. Зна се за 42 његове задужбине. Између осталих, подигао је Грачаницу, Бањску и Цркву Пресвете Богородице – сада главну цркву у Хиландару.

Ваведење је и слава манастира Хиландар, па отуда први договор да Ивановићи раде тај мозаик.

– Мозаик Ваведење смо урадили више од половине и испоручићемо га до маја наредне године. То ће бити други од укупно четири мозаика, колико је договорено да урадимо за Хиландар – наглашава Зоран Ивановић.

Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас