ВЕЛИКИ ВОЂА, ЈОШ ВЕЋИ ЧОВЕК: Читуља за Гадафија у Србији – 10 година од бруталног убиства либијског лидера

viber_image_2021-10-20_10-35-52-563
Данас се навршава 10 година од бруталног убиства либијског вође Моамера Гадафија, а годишњице се и ове године сетила Нада Секулић, некада главна медицинска сестра у болници "Ајда" у Триполију у којој су се лечили само пуковник, чланови његове породице и породица четири најближа сарадника.

– На данашњи дан пре десет година брутално је убијен Моамер ел Гадафи, председник Велике социјалистичке Народне Либијске Арапске Џамахирије Либије. Био је велики вођа свог народа и још већи човек. Вечна ти слава, председниче, почивај у миру – наводи се у читуљи коју су потписали Нада и Ђуро Секулић.

Нада Секулић је била део медицинског тима који је свакодневно био са Гадафијем непрекидно две године. Након смрти два члана најуже породице одлучила је да 1985. године преко Завода за техничку сарадњу са пријатељским несврстаним земљама оде на привремени рад у Либију, а распоређена је у болници у Бенгазију.

После непуна два месеца саопштено јој је да је одлучено да буде део Гадафијевог медицинског тима. Све време америчког бомбардовања Либије 1986. године, била је уз Гадафија, иако су многобројни службеници и лекари напуштали Либију. Нада је остала наредних годину и по и зато је одликована либијском Златном медаљом заслуга за народ првог степена.

Моамер ел Гадафи брутално је убијен пошто је претходно свирепо мучен од стране побуњеника у Либији.

Либија, некада једна од најбогатијих афричких земаља, разорена је у крвавом рату који су изазвале западне силе, подржавајући побуњенике који су хтели насилно да свргну Гадафија са власти.

Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас