(ВИДЕО) Хаос у Београду: Антиваксери на улицама, распоп Антоније гађао полицију и новинаре јајима

Beograd

Око 1.000 антиваксера, који су имали своју протестну шетњу улицама главног града, окупили су се на платоу код Филозофског факултета.

Kако јављају „Блицови“ репортери са лица места, полиција се груписала, а бачена је и прва бакља.

Полиција под пуном опремом потом је почела да трчи са свих крајева како би обуздала антиваксере и спречила веће немире.

Након почетних тензија, ситуација се полако смирује. Један од антиваксерских организатора, почео је да држи говор.

У једном тренутку, група протестаната наставила је да прави нереде испред Владе Србије где је распоп Антоније гађао полицију и новинаре јајима, након чега је како пишу поједини медији одведен у страну.

Подсетимо, упоредо са Парадом поноса око 17.30 сати у Београду је почела протестна шетња коју су организовали противници вакцина и вакцинације против коронавируса.

Противници вакцинације против ковида, дошли су до Теразија, јавља извештач Тањуга. Било је гуркања са полицијом, а запаљене су и бакље, преноси „Блиц“.

Прилаз ка Теразијама је блокирала полиција, а након 15-ак минута пустила је групу да прође даље ка Теразијама.

Они су истакли заставе Србије и различитих покрета, поједини носе иконе, а развили су и транспарент „Слога биће пораз врагу“.

Са говорнице је поручено да се „гнушају“ Параде поноса.

Центар Београда је блокиран и до својих домова у централним градским улицама могу искључиво да прођу грађани који ту живе.

Полиција је око 18.30 одблокирала пролаз ка Теразијама, а група која протестује против вакцинације кренула је преко Теразија.

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је, поздравајући скуп антиглобалиста, да је Kризни штаб за сузбијање пандемије изазване короном потпуно изгубио поверење струке и јавности јер је до сад само доносио контрадикторне одлуке, а сами их нису поштовали.

„Данас смо овде превенције ради да пошљемо поруку да та врста диктатуре и кршења Устава, људских права и слобода, неће проћи. Људи се буне широм света, наравно да смо и ми овде у Србији морали да дигнемо глас“, рекао је Обрадовић.

Поводом Параде поноса, он је рекао да заговорници тога желе да постану „држава у држави“, нико се не меша у њихову приватност али они су почели да се мешају у нашу приватност да традиционалној Србији намећу нама стране вредности.

Учесници протеста кренули су у шетњу ка Председништву Србије, али их је зауставила полиција због чега скандирају против председника државе Александра Вучића.

Испред учесника овог протеста је кордон полиције у опреми за разбијање демонстрација, која је поставила и ограду испред себе, јавља Н1.

Након кратког застанка антиглобалисти су наставили шетњу.

Позив на скуп је упућен раније преко Фејсбук профила „Антиглобалисти Србије“. Тај најављени протест „антиглобалиста“, који су у ствари против вакцинације, заказан је практично у исто време када ће поред Трга Николе Пашића проћи учесници и учеснице Параде поноса.

Управо ће ковид пропуснице бити једна од главних тема на предстојећој седници Kризног штаба за борбу против корона вируса. Kако је епидемиолог и члан Kризног штаба др Предраг Kон рекао, ковид пропуснице су „алтернатива затварању“. Лекари данима уназад тврде да неће вршити никаква дискриминација, већ да ће пропуснице помоћи у борби против корона вируса.

Б92 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас