(ВИДЕО) На северу Космета напето

Kosmet, sever

Радио-телевизија Србије јавља да је почело одузимање таблица са ознакама са севера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају осигурање у износу од пет евра.

Игор Симић из Српске листе каже да су Срби са Косова и Метохије бесни због потеза Приштине да на административне прелазе Јариње и Брњак пошаље јединице РОСУ

Он је за Јутарњи програм ТВ Прве рекао да су Срби са КиМ дубоко узнемирени јер је Приштна упутила преко 20 возила, до зуба наоружаних специјалаца. Према његовим речима, они су бесни и тренутно су возилима кренули ка административним прелазима Јариње и Брњак.

Према најновијим информацијама које је Симић пренео, тренутно је око 300 возила Срба на Јарињу и више од 100 на административном прелазу Брњак.

– Блокиране су обе саобраћајне траке и саобраћај је у блокади – рекао је он и додао да се јутрос одржане хитне консултације чланова Српске листе.

9.09 – Министар унутрашњих послова Косова Ђељаљ Свећља пренео је на свом Фејсбук налогу саопштење у ком се наводи да акције косовског МУП-а имају за циљ провођење споразума о слободном кретању – посебно регистарских ознака возила.

„Овом приликом МУП је, како би омогућио слободно кретање грађана по истеку уговора од 14. септембра 2014. године, донео решење којим се уређује и обавезује обезбеђивање привремених регистарских ознака за сва возила са регистарским таблицама Србије која улазе на територију Републике Косово, на свим граничним прелазима“, стоји у саопштењу.

Додаје се и да од 15. септембра више не могу да саобраћају возила са регистарским таблицама са оснаком „КС“, и да су једине званичне и важеће таблице оне које издају службеници Министарства унутрашњих послова и које имају ознаку „РКС“.

У саопштењу се истиче и да је ситуација мирна и да је полиција предузела све мере како се не би ометало кретање људи и робе.

Како јавља репортер Косово онлајна са Јариња, велики број незадовољних грађана окупио се због појачаног присуства специјалних јединица Росу и најављеног успостављања реципроцитета, од стране власти у Приштини, за саобраћајне таблице са ознакама Републике Србије.
Они су зауставили сауобраћај у обе коловозне траке, а специјалне јединице Росу траже од њих да се разиђу. На Јарињу је тренутно приметна велика тензија.

Грађани кажу да су дошли да мирно изразе своје незадовољство, а да су управо јединице Росу прве блокирале пут и са дугим цевима плаше градјане дуж читавог пута према Митровици.

На прелазу Јариње од јутрос је присутан велики броји пропадника специјалних полицијских јединица Росу, који су сем на Јарињу распоређени и на другом прелазу према Србији, Брњаку, као и широм севера Косова.

То, као и чињеница да су власти у приштини најавиле да почињу са успостављањем реципроцитета према Србији, изазвало је велику забринутост и револт грађана српске националности.

Специјалне јединице Косовске полиције Росу распоређене су јутрос на два прелаза – Јарињу и Брњаку, сазнаје ТВ Прва.
Припадници специјалне јединице Росу су јутрос стигли на два прелаза на северу Косова са око 20 возила, од чега више од 10 блиндираних.

Подсећања ради, косовска полиција потврдила је у недељу увече да се у близини администритивног прелаза Јариње постављају контејнери.

Навели су да је циљ те акције побољшање инфраструктуре, то јест услова за рад полицијских службеника.

„С обзиром на чињеницу да је полицијска станица за надзор границе имала само једну канцеларију у станици полиције Лепосавић, предузимају се континуиране мере с циљем побољшања инфраструктуре уопште – ради побољшања услова за рад полицијских службеника за надзор границе, како би своје дужности и одговорности изврсавали што ефикасније“, речено је из косовоске полиције за портал Кос ев.

Председник Лепосавића Зоран Тодић навео је за Косово онлајн да су грађани Лепосавића, али и читавог севера узнемирени због ових дешавања.

Како је навео, у току дана је од више грађана добио питања у вези са некаквим контејнерима које су припадници Косовске полиције поставили у непосредној близини административног прелаза Јариње.

„Ми немамо одговоре из Косовске полиције о чему се ради, чему ови потези којима се дестабилизује ситуација свега пар дана након посете Мирослава Лајчака. Позивам грађане да буду уздржани и не наседају на провокације, а ми ћемо пажљиво анализирати новонасталу ситуацију“, рекао је Тодић.

РТС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас