(ВИДЕО) Свештеник Дарко Ђого — Србима је Црква чувар идентитета и самосвести

djogo

Дарко Ђого рођен је 30. новембра 1983. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршио је у Палама. Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи уписао је 2002. године, а дипломирао је 18. септембра 2006. године са просјечном оцјеном 9,67. На истом факултету је магистрирао 18. јуна 2008. године тезом „Тројична иконична онтологија Светог Атанасија Великог“. Докторску тезу „Христолошка есхатологија Рудолфа Бултмана и Јиргена Молтмана – критички осврт из перспективе православне теологије“ одбранио је 25. маја 2010. године, такође на Богословском факултету у Фочи.

Асистент на Богословском факултету постаје 26. јануара 2007. године, да би у јуну 2011. године био изабран у звање доцента. Дана 1. марта 2012. године изабран је за проректора за духовне науке, умјетности и спорт на Универзитету у Источном Сарајеву, тако поставши најмлађи проректор у историји Универзитета, али и први професор Богословског факултета у историји српског школства који је ступио на ову дужност. По подношењу оставке на мјесто декана од стране проф. др Бориса Брајовића, др Дарко Ђого постаје в. д. декана и на овој позицији остаје до 11. априла 2014. године, када је изабран за четвртог декана Богословског факултета „Свети Василије Острошки“.

Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Николај рукоположио га је у чин ђакона 19. децембра 2012. године, а у чин презвитера на Божић 2013. године.

Дарко Ђого је објавио више самосталних научних радова на српском, енглеском и румунском језику у нашим и страним научним часописима, укључујући и књигу „Христос, митос, есхатон: Једно православно читање Рудолфа Бултмана и Јиргена Молтмана“ у издању Института за теолошка истраживања Православног богословског факултета у Београду, 2011. године. Током основних студија вршио је дужност уредника студентског теолошког часописа „Нови источник“, а био је и оперативни уредник теолошког часописа професора ПБФ-а „Годишњак“. Такође је оперативни уредник часописа „Отачник“. Био је учесник више међународних научних скупова. Боравио је у Њемачкој и Сједињеним Америчким Државама у сврху језичког и научног усавршавања. Говори енглески, њемачки, руски, новогрчки, румунски и украјински језик, а служи се и старогрчким и латинским језиком.

Отац Дарко Ђого остаје један од најпознатијих и препознатљивих трудбеника на њиви Господњој. Својим медијским наступима, јасним ставовима представља јако драгоценог саговорника Компаса.

 

 

Извор: Компас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас