Вилијам Вокер: Дивим се подвизима ОВК! СРБИЈУ ТРЕБА ТУЖИТИ ЗА ГЕНОЦИД

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Foto: Screenshot Youtube

Бивши амбасадор верификационе мисије ОЕБС на Косову Вилијам Вокер рекао је данас да ће охрабривати Приштину да тужи Србију за наводни геноцид, да се диви бившој ОВК, као и да председник Србије Александар Вучић никада неће прихватити да се у Рачку, како тврди, догодио масакр.

-Доналд Трамп ће отићи у гроб негирајући да су избори које је изгубио били фер, слободни, отворени и легитимни. Сигуран сам да ће господин Вучић отићи у гроб негирајући Рачак на начин који сам описао -рекао је он за приштинску „Коху“.

На питање да ли верује да је Приштина спремна да тужи Србију за наводни геноцид, Вокер, познат и као приштински лобиста, рекао је да „снажно охрабрује косовску владу да то уради“.

На констатацију да постоји притисак на актуелног премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да оснује Заједницу српских општина, Вокер сматра да је велика грешка идентификовати српску мањину и дати јој посебне привилегије или могућности самоуправљања.

-Онда када сте основали парламент и међународна заједница је инсистирала да нека места буду резервисана за Србе, Роме или било коју мањинску групу, не само да сам то видео као грешку, већ то није било сразмерно броју мањинских грађана овде- рекао је он.

Вокер је изнео мишљење и да док Београд не призна такозвано Косово и схвати чињеницу да на југу постоје други народи, Приштина не би требало да потписује мировни споразум.

Вокер је рекао и да се диви бившој ОВК и да је ово што се сада дешава у Хагу „прилично увредљиво“.

-Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи, да, све сам их упознао. Да, критиковао сам их годинама, али издвојити их и рећи да ћемо их процесуирати за послератне злочине за мене је коришћење правде из неправедних разлога -сматра Вокер.

Вокер је рекао да је постојао међународни притисак да се успостави Специјални суд, али да руководство Косова није знало да ће суд гонити само албанске лидере за ратне злочине.

Он је рекао да су неки од њих можда учинили лоше ствари, али да не разуме како су дошли до закључка да постоји команда руководства ОВК да се почине „ти наводни злочини”.

На питање зашто САД и ЕУ „мазе“ Београд, Вокер је рекао да не мисли да су све америчке дипломате и стратешки мислиоци сматрали да је одвајање од Србије, ослобођење и независност такозваног Косова добра идеја, као и да је био изненађен када је чуо да Кристофер Хил иде као амбасадор у Београд, а да је амбасадору у Приштини Џефу Ховенијеру ово прво амбасадорско место.

Говорећи о Куртију, Вокер је оценио да он не води односе са САД како треба.

-Треба да зна да када људи из Вашингтона, Београда или било одакле, који дођу и траже нешто за шта Курти мисли да није у интересу његовог народа, треба да каже не. Да покаже линије и каже не- сматра Вокер.

Извор: Happytv.rs

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас