Више од 200.000 деце злостављано у католичкој цркви у Француској

katolicka crkva

ПАРИЗ – Истрага о сексуалном злостављању у Француској католичкој цркви открила је да је отприлике 216.000 деце жртва злостављања од 1950. године, рекао је данас председник комисије која је саставила извештај Жан-Марк Сове.

Он је навео да је сама комисија идентификовала око 2.700 жртава, али да је опсежна студија коју су спровеле истраживачке и анкетне групе проценила да је било око 216.000 жртава, а да би тај број могао и да се повећа и до 330.000 ако се ту укључи и злостављање од стране световних лица у оквиру Цркве, преноси Танјуг.

Независна комисија, коју је Католичка црква формирала да истражује сексуална злостављања је раније саопштила да је утврђено да је у редовима Цркве у Француској било око 3.000 педофила током претходних 70 година.

Сове је на јавној онлајн презентацији извештаја саопштио данас и да је злостављање било систематско и да Црква не само да није предузела неопходне мере да га спречи, већ је жмурила, игноришући извештаје, а понекад и свесно доводећи децу у контакт са сексуалним предаторима.

Он је нагласио да је проблем и даље актуелан, а да је Црква све до 2000-их показивала потпуну равнодушност према жртвама и да је тек почела да мења свој став 2015-2016.

Бискуп Ерик де Моулинс-Беауфорт, председник француске бискупске конференције, затражио је данас опроштај од жртава сексуалног злостављања и поручио да осећа срамоту након што је објављен извештај о размерама злостављања у француској цркви деценијама уназад.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас