Владан Јевтић: Папа и Достојевски

Papa i Dostojevski
Опште је позната чињеница да садашњи римски папа Франческо/Франциско/Фрања, од свих писаца највише воли Достојевског. Сам је то, неколико пута изјавио…

И не само то, приликом сусрета са руским председником Владимиром Путином, папа је рекао:
“Ја стално говорим својим свештеницима да без књига Достојевског, без схватања пуне дубине његове философије, не можете бити прави свештеник!”

Мдааа… Интересантно… Ако тако воли Достојевског, папа је вероватно читао и “Идиота”, а ако је читао “Идиота” вероватно му није промакло ни ово место:

„Римски католицизам верује да се без ЈЕДИНСТВЕНЕ СВЕТСКЕ ДРЖАВНЕ ВЛАСТИ црква на земљи не може одржати.

Римски католицизам и није вера, то је непосредни наставак Западног Римског царства и код њега је све потчињено тој мисли, почевши од вере.

Папа је заузео земље, земаљско царство, и узео је мач. И од тог доба непрестано све тако и иде, само су мачу додали још и лаж, подмуклост, превару, фанатизам, празноверицу, злочин; титрају се најсветијим, праведним, простодушним, пламеним осећањима народним! Све, све су за новац продали, за ниско земаљско царство!”

Да ли је могуће да папа стварно ОВО препоручује својим свештеницима?

А можда није читао “Идиота”?

Али, зна се да је читао “Браћу Карамазове”, јер је пре пар година, приликом посете Уједињеним Арапским Емиратима, у свом говору, између осталог цитирао управо део из те књиге, у којем Старац Зосима прича о лажи:

“Како је говорио велики писац, онај који САМ СЕБЕ ЛАЖЕ И СВОЈУ ЛАЖ СЛУША, тај долази дотле да никакву истину ни у себи, нити око себе не опажа, дакле, долази до непоштовања и према себи и према другима“, рекао је (покајнички?) том приликом папа Франциско/Франческо/Фрања, како ли се већ зове…

Владан Јевтић 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас