Владика Методије о попису у ЦГ: Не напуштајте дух својих предака који су се писали као Срби

Фото: СПЦ

Владика Епархије будимљанско-никшићке Методије позвао је вернике да не напуштају пут својих предака који су се, како је навео, писали као Срби.

У јучерашњој беседи у манастиру Вољавац код Бијелог Поља, владика Методије је поводом предстојећег пописа становништва у Црној Гори поручио да он не охрабрује људе да се пишу као Срби, јер се то, како каже, подразумева.

„Најважније је да смо се ми данас око Христоса овде окупили, да идемо путем наших предака, а онда знамо осталу истину која уз то иде, навео је Владика.

Поручио је да он охрабрује људе да наставе заједно „путем Христовим, путем Јеванђеља…“.

Неки су, казао је, критиковали патријарха српског Порфирија који охрабрује да се пишу као Срби, а он им лично поручује:

„Поред толико деценија притисака, застрашивања, дискриминације оних који су се тако осећали и писали и нису одустајали од тог свог пута, то никоме изгледа није био толики проблем колико је проблем да се појави један глас који ће да охрабри све те прогоњене, потлачене, маргинализоване и дискриминисане људе у земаљском смислу, што се појавио да их охрабри и подржи. Подржавам и ја, али ту се не заустављамо јер ту није крај“.

Идемо, навео је владика Методије, да постанемо оно што су наши преци, који су се писали као Срби.

„На ширем плану, не смемо се одвајати од наше заједнице, јер ћемо тиме постати лак плен и нећемо моћи својом снагом да опстанемо на путу, на којем су опстајали и ишли сви наши преци, поручио је владика Методије, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас