Владимир М. Гајић: Недостатак карактера у политици опозиције

Foto: Printskrin Youtube/TV Liga

Аутор: Владимир М. Гајић

Недостатак карактера у политици опозиције је један од значајнијих. То грађани виде или разумеју. Ако изађеш на изборе под лошим условима и након тога прихватиш освојене мандате, обавезе и привилегије које из тога проистичу, онда су акције као што је неприсуствовање на седници или неучествовање у подели функција потпредседника Скупштине и у одборима противречност у ставу која се не може рационално објаснити.

Или бојкотујеш до краја и не дајеш било какав легитимитет изборима које третираш као покрадене или идеш у борбу кроз институције. Подсетићу да је главни разлог за захтевање превремених избора био да ће опозиција испунити захтеве грађана на протестима после избора јер власт то неће.

Наравно, ово је био лажни разлог. Поред тога био је и глуп. Већа излазност се такође није десила упркос тврдњама ПроГласа да је то њихов главни мотив за акцију. И тај јавно прокламовани мотив је био у суштини лажан. Имали су потпуно другу сврху.

“Оштећена” опозиција имала је сасвим друге, пре свега лукративне мотиве. Јер да то није истина, након верификације мандата , исте би путем оставке вратили и на тај начин заузели чврсто позицију делегитимизације одржаних избора. Овако…то делује као јефтино шмирање. Иде опозиција и на прве следеће, без обзира на услове и чекаће да је нека “ трећа рука” преко међународне истраге доведе на власт. Али то се неће десити.

Дакле, или имате велике циљеве или само мале партијске и још уже појединачне. Народна странка је скупо платила чињеницу да има политику, да има карактер и да стоји иза својих уверења. Све три главне теме Народне странке из кампање остају три најважније политичке теме у Србији. КИМ, литијум и примена система. Ипак, то ће јој се вратити једног дана. Потрудићемо се да буде тако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас