Владимир Зеленски: Нема преговора са Русијом ако одржи референдуме у окупираним крајевима

zelenski

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да преговори с Русијом неће бити могући ако одржи референдуме у окупираним подручјима његове земље.

Руске снаге и њихови сепаратистички савезници сада контролишу велике делове територија у Донбасу на истоку Украјине и на југу земље.
Тамошњи званичници рекли су да би могли да организују референдуме.

У свом вечерњем обраћању, Зеленски је рекао да Кијев остаје при ставу да неће препустити ни педаљ територије Русији.

„Позиција наше земље остаје онаква каква је увек била. Нећемо се одрећи ничега што је наше“, рекао је.

„Ако окупатори крену путем псеудо-референдума, ускратиће себи било какве изгледе за преговоре с Украјином и слободним светом, који ће руској страни очигледно у неком тренутку требати“, поручио је Зеленски.

Руски и украјински званичници одржали су неколико кругова разговора од почетка инвазије 24. фебруара. Међутим, постигнут је слаб напредак и од краја марта није било састанака, а за то се две стране међусобно оптужују.

Руске снаге држе већину Херсонске области на југу Украјине и локални званичници рекли су да би могли да организују референдум о прикључењу Русији за неколико недеља или месеци.

Проруски сепаратисти одржали су референдуме о независности у Донбасу и прогласили тзв. народне републике. Кремљ их је признао пред почетак инвазије.

Гувернер Луганска, региона који је готово у целини под руском контролом већ неколико седмица, рекао је за викенд да Русија припрема нови референдум у новоосвојеним подручјима и да становницима нуди повластице ако се одазову.

(Н1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас