Војислав М. Станојчић: Хоће ли и Детелинарци постати нација?

АП Војводина

У Војводини неке политичке странчице већ наговестиле да ће се на следећем попису изјашњавати као Војвођани, на што им је госпођа Чомић благонаклоно саопштила да се о томе може разговарати

Према попису из 2011. године, у Војводини живи 29 етничких група, а, како изгледа, тај би се број могао повећати на следећем попису становништва заказаном за октобар 2022. године. Српска јавност недавно је сазнала да постоје озбиљне замисли о стварању нове етничке групе на тлу Војводине, а и да је у тај „пројекат“ укључена и госпођа Гордана Чомић министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије.

Некадашњу узданицу Демократске странке, а данашњу приљежну сарадницу Александра Вучића, Србија је ту скоро запамтила по залагању за усвајање Закона о родној равноправности, који ће толико унапредити и осавременити српски језик да ће се он од тога тешко опоравити.

У Војводини су неке политичке странчице већ наговестиле да ће се на следећем попису њихови чланови изјашњавати као Војвођани, на што им је госпођа Чомић благонаклоно саопштила да се о томе може разговарати.

После ове њене изјаве НАДА (Народна демократска алтернатива) позвала је Гордану Чомић да поднесе оставку, док је Покрајинска Влада оценила да је „недопустиво наметање, путем измишљеног друштвеног дијалога, неистинитих одредница о националном изјашњавању које заговарају министарка Гордана Чомић и представници минорних политичких странака у Војводини“.

На то је реаговао Александар Оџић, председник Војвођанске странке, за коју би било занимљиво знати колико има чланова и којој садашњој етничкој групи припадају. Оџић се наљутио што су његову странку омаловажили и назвали минорном: „Покрајинска влада грубо вређа грађанке и грађане Војводине који желе да се на предстојећем попису изјасне као Војвођанке и Војвођани“…

На све то било је занимљивих коментара. Ово су неки од њих:

„Живела суверена, независна Република Војводина у ЕУ!“

„Зна се кад Војвођани оду у друге крајеве земље Србије да је менталитет људи тотално другачији. Зато ћу се и ја увек декларисати као Војвођанин, никад као Србин.“

„Ја ћу се изјаснити као Новосађанин, у ствари, као ДЕТЕЛИНАРАЦ!“

„Ако ти је отац Ром, и његов отац Ром, и ти си Ром. Не могу да верујем да људи не знају шта су.“

„Ипак нас је већина Војвођана у Војводини, а ви СНС фашисти пуцајте од муке!“

„Гоцу за председника Републике Војводине!“

„Госпођа Чомић је Вучићев трбухозборац. Још један начин да се противници режима распарчају и посвађају.“

„Неки су људи јако против национализма, а њихов начин борбе је направити нову нацију.“

„Најпопуларнији политичари у Хрватској су Мило Ђукановић, Курти, Ненад Чанак. Паметноме доста!“

Коментара је, разумљиво, много, а међу њима је, можда, најупечатљивији овај:

„Ниједан Мађар, Хрват, Словак неће рећи да је Војвођанин, то подмећу искључиво Србима“.

Нема сумње да они који „подмећу Србима“ чине то веома успешно и непрекидно још од 1. маја 1945. године када је Милован Ђилас „открио“ црногорску нацију. Отада се постотак Срба све више смањује, а број измишљених нација повећава.

Извор: Стање ствари 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас