Вртићи у Финској су спровели ЕKСПЕРИМЕНТ и урадили једну ЈЕДНОСТАВНУ СТВАР: „Већ за 28 дана, ИМУНИТЕТ ДЕЦЕ је невероватно јачи“

Screenshot_18

Само месец дана оваквог живота било је довољно да се деци побољша имуни систем, тврде Финци.

Експеримент спроведен у појединим вртићима у Финској показао је да је једна промена довољна да се деци имуни систем значајно побољша. Наиме, васпитачице су решиле да у дворишту вртића направе малу верзију шуме. Посадиле су биљке попут вреса и боровница и поставиле и посебне гајбице у којима су деца узгајала различите биљке. Разни микроби који су почели да бујају на кожи и у дигестивном тракту деце су у кратком року унапредили њихов систем, стоји у научном закључку експеримента.

У поређењу са децом из других вртића која су се играла у стандардним двориштима која имају много бетонских стаза, шљунка и плочица, деца из ових пошумљених вртића у кратком року су унапредила имуни систем – показало се да им је појачана производња Т ћелија и других важних комоненти за имунитет, а промена у систему осетила се већ у року од 28 дана.

– Приметили су и да је цревна флора деце која су се на овај начин бавила баштованством слична цревној флори деце која сваког дана одлазе у шуму – каже Марја Рослунд са универзитета у Хелсинкију која и стоји иза ове студије објављене 2020. године.

Рано излагање деци природи је доказано повезано са добрим и функционалним имуним системом, то је доказано у једном пређашњем истраживању.
Иако наука још увек нема одговор зашто је то тако, идеја је да изложеност деце разноврснијим микробима јача имуни систем на дуге стазе.

Ту је и хипотеза која већ дуго кружи научним и лекарским круговима, а гласи да губитак биодиверзитета који се дешава у градовима носи добар део одговорности за све већи број аутоимуних болести.

Деца која се играју на земљи, у трави, међу дрвећем и уопште у шуми, у природним условима, имају увећан број бактерија рода гаммапротеобактерија, а управо ове бактерије по свој прилици јачају имуни систем.

У прилог хипотези о томе да су деца која не живе у граду здравија говори и ово истраживање које каже да деца са руралних подручја углавном мање пате од астме или алергија.

– Било би најбоље да се деца играју у барама, да сви копају по органском земљишту. Могли бисмо да побољшамо имуни систем деце тако што ћемо их водити у природу пет пута недељно – каже еколог Аки Синконен, такође са универзитета Хелсинки.

 

Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас