Вучевић: Покрећемо иницијативу за враћање служења обавезног војног рока

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Министар одбране Милош Вучевић најавио је данас да ће Генералштаб Војске Србије покренути иницијативу ка председнику Србије, као врховном команданту, а потом кроз ширу расправу ка Народној скупштини, да се укине одлука о суспензији обавезног служења војног рока, односно да се поново реактивира закон који дефинише обавезно служење војног рока.

Он је за телевизију Хепи рекао да Министарство предлаже да војни рок не траје дуже од четири месеца, као и да се та иницијатива покреће на основу процене безбедности у држави.

– После 13 година ми имамо потребу за попуњавањем резервног састава. Нама је 13 генерација изашло из састава ВС, није било обавезног војног рока. Наше безбедносне потребе су да имамо нове регруте који су увек спремни да чувају државу. Разумемо безбедносне ризике. То није само потреба која је карактеристична за Србију, многе европске државе активирају обавезни војни рок – објаснио је Вучевић.

Говорећи о Војсци, он је рекао да је веома битно што су одлуком Владе и председника државе од 1. јануара за 10 одсто веће плате, а да је Војска 2023. годину завршила далеко јача што се тиче војне опреме и нивоа обучености људи.

– Све то ће бити једна од кључних тема када се крајем месеца подноси извештај председнику. Крајем јануара имаћемо један дугачак и детаљан састанак – казао је Вучевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас