Вучић и патријарх Порфирије: Да сећање на српско име и презиме не буде затрто

image_2021-09-10_114552

Председник Србије постигао је договор са патријархом Порфиријем да се подигне велики Меморијални комплекс у Доњој Градини у знак сећања на све злочине почињене над нашим народом

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре са патријархом Порфиријем да је договорено да се подигне велики Меморијални комплекс у Доњој Градини у знак сећања на све злочине почињене над нашим народом.

Председник Србије Алекаандар Вучић састао се са патријархом Порфиријем поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао је да је 80 година од стварања најмонтруозније фабрике смрти у Европи, система логора Јасеновац.

„Србија и РС су заједно разговарали како и на који начин да оснажимо културу памћења, како да учинимо све да не буду забољављене јасеновачке жртве, шта је то што држава може да помогне српској цркви у целом процесу као и о другим важним питањима“, рекао је Вучић, преноси РТС.

„Данас смо коначно постигли договор и преносим потврду и господина Додика да у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнијем месту у Доњој Градини у РС, подигнемо велики меморијали центар – да подсетимо на све друге злочине почињене над нашим народом а на територијама које нису под контролом српског народа данас“, рекао је председник Србије.

Подвукао је да сећање на српско име и презиме неће бити затрто, уложиће се велики новац у изградњу тог меморијалног центра – 80 одсто Србија и 20 одсто Република Српска, рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће на простору Старог сајмишта покушати да отворе павиљоне који би били најбоље место за Музеј жртава геноцида, као и да ће бити поднета иницијативу да лева обала Саве добије назив „Обала јасеновачких жртава“.

Патријарх Порфирије захвалио је председнику Вучићу, владики Јовану и директору Музеја жртава геноцида за велики труд и бригу коју показују у односу на све жртве нашег народа, а поготову за оне који су настрадали на најмонструознији начин од усташке руке у Јасеновцу.

„Светилиште је права реч која описује места страдања. Много пута сам био у Јасеновцу, кад год сам ушао имао сам утисак да сам ушао у сасвим другачију зону постојања у једну мистичну зону. У том смислу то показује да је метафизички простор“, рекао је патријарх.

Према његовим речима, како преноси РТС,  за то место није могло ништа добро да се деси него да се издигне женски манастир, да се чује молитва за све нас, али и за све злотворе.

„Да то место постане светилиште, као што и треба да буде“, навео је патријарх Порфирије.

Ин4с 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас