Вук Трајковић је био ђак генерације, а биће и 4. особа у Европи са Дауновим синдромом и дипломом факултета (Видео)

Foto: Printscreen / TikTok/ defektologija.rs

Вук Трајковић је из Сремчице, завршио је Основну школу „Душко Радовић“, па Средњу стручну „Захарије Стефановић Орфелин“ за физиотерапеута као ђак генерације, и сада завршава Високу школу социјалног рада. Ништа необично. Да. Али Вук има Даунов синдром.

Већина деце са тим синдромом имају коефицијент 50, а он је са шет година имао 89, што је само за један мање од доње границе за здраву децу. И сада ће постати једна од четири особе са Дауновим синдромом у Европи која ће имати универзитетску диплому!

Његови родитељи нису ниједног тренутка помислили да га сместе у дом за децу са посебним потребама. Када је имао три године ангажовали су логопеда. Као средњошколац био на пракси у Дому здравља на Врачару. И био је омиљен свима.

– Радили смо физикалне терапије, масаже, парафинску терапију, ултразвук, ласер масаже… Најбоља је масажа целог тела – испричао је својевремено за Телеграф.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Дневна доза Београда (@dnevnadozabeograda)

Сада је на друштвеним мрежама на профилу дефектологија.рс објављен видео који има више од милион и по прегледа и у којем Вук прича о плановима за будућност.

– Јеси ли свестан да ћеш, ако завршиш факултет, бити једна од четири особе са факултетом у Европи? – чује се женски глас на снимку.

– Да! Оно што ја радим, радим због себе, своје породице и свих оних који имају Даунов синдром.

– Вуче, шта ћеш бити када завршиш факултет?

@defektologija.rs ❤️❤️❤️ #defektolog #downsyndrome #rehabilitacija #defektologija ♬ original sound – Defektologija

– Бићу терапеут. Бићу педагог. Имаћу и ја пацијенте! Бицу нови XД који се мења овде у Србији. Са Дауновим синдромом.

Вук планира да има канал на Јутјубу, да створи нову апаратуру која ће помоћи у физикалној терапији, а жеља му је да напише књигу „Град бола“.

– Град бола преузима лицности, вештине, борбеност… Ставићу све о Дауновоом синдрому, о 21. хромозому код човека.

Иначе, обожава Новака Ђоковића. На полици у соби значајно место заузима лопта коју му је најбољи тенисер света даровао са посветом.

Извор: espreso.co.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас