Вуксановић: Поништити одлуку Фонда за очување идентитета

vuksanovic

Да су Срби грађани n-тог реда у Црној Гори и да се ништа није квалитетно промијенило у њиховом положају показује већ више година однос државних институција према националним организацијама за очување посебности идентитета и културе.

И поред упозорења на бруталну дискриминацију, већ пету годину за редом комисија старог сазива Скупштине Црне Горе, у којој нема ниједног Србина, доноси одлуку о расподјели средстава искључиво на штету српских организација што по правилу потврђује мајоризовани бошњачко-албански управни одбор Фонда. Оваквом одлуком комисије бившег режима доведен је у питање посебно рад српских медија – Српске телевизије, Српског радија, часописа Српске новине, портала Српске новине, Књижевне задруге Српског народног вијећа, али и све друге активности које до сада нијесу заустављене искључиво захваљујучићи Влади Србије и њој помоћи.

Нажалост, парламентарну већину, коју смо једва дочекали, и деценијама се борили за примјене регуларности и равноправност, то никада није интересовало. И док нас Србе подразумијевају као Црногорце, ми смо њихови сигурни гласачи који им пружају подршку увијек када они то пожеле. За узврат већ више деценија представљамо понижени народ који не може ријешити ниједан проблем наметнут очигледном дискриминацијом. Још увијек наши наводно политички представници не желе да схвате да иако смо православци и живимо у Црној Гори нијесмо Црногорци, већ Срби, који чувају идентитет и посебност српском народу. Наша нација није имагинарна и знамо којим језиком и писмом говоримо и пишемо. Никад не мијењамо српско име, већ доследно чувамо своју традицију и културу.

Срби у Црној Гори, по подацима са последњег пописа 2011. године, чине 28,7 посто укупног становништва, од којих се захтјева да уредно измирују своје пореске обавезе држави која их је у потпуности изопштила из свог система, неуважавајући уставне гаранције заштите идентитета. Од расподијељених 1.066.000 евра у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, препознате српске организације добиле су пет посто иако чине више од 60 посто могућих корисника Фонда. Националне заједнице Рома и Хрвата, које су у становништву Црне Горе заступљене са по један посто добиле су неколико пута више средстава него организације српског народа. Албанским и бошњачким организација, заступљеним са пет и седам посто у укупном становиштву, припало је пет до седам пута више него српским организацијама.

Искрено нас боли небрига нове парламентарне већине и њихово понизно убијеђивање мањинских народа на уђу у власт како би као и до сада, макар и у корист своје штете, подривали јединство православног народа.

Српски национални савјет ће се још једанпут обратити надлежним институцијама и тражити поништење одлуке Фонда о расподјели средстава за очување идентита и културе националних заједница због кршења елементарних, Уставом загарантованих права српског народа у Црној Гори.

У зависности од њиховог одговора, Српски национални савјет и сестринске организације, које искључиво брину статусу и потребама српског народа у Црној Гори, предузимаће и све друге мјере како огроман труд у стварању српских институција не би остао узалудан.

У Подгорици, 5. октобра 2021. године

 

Предсједник Српског националног савјета Др Момчило Вуксановић

ЕТОС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас