ЗАР МОСТУ ИМЕ ПО КОЉАЧИМА РЕЗЕРВИСТА? Преживели из покоља на Корани и породице страдалих резервиста ЈНА огорчени одлуком већа Карловца

image_2021-09-25_115724
ОДЛУКА већине у Градском већу Карловца да мосту на Корани дају име "Гром" по злогласној јединици хрватске полиције која је 21. септембра 1991. године на Коранском мосту на најсвирепији начин убила тринаесторицу резервиста ЈНА, изавала је огорчење међу преживелима, породицама уморених као и удружења која баштине сећање на жртве.

 

Јединици по којој је именован мост припадао је и у покољу учествовао Михајло Храстов, правоснажно осуђен због овог злочина на четири године робије, коју је одслужио. И уместо осуде, барем тишине, за шта су се заложили представници скупштинског ПДП, коалиције „Можемо“, посланици СДП и један независни кандидат, злочинцу је посвећен мурал на месту зверског злочина. Он је овакво „почаствовање“ пропратио речима: „Мушки сам обавио посао!“

Композиција мурала симболизује карловачку јесен деведесет прве, грб Хрватске, у грбу пушка по узору на ону којом су били наоружани такозвани громови и наглашен лик њиховог припадника, Михајла Храстова.

– Преживео сам и горе, сад поново пролазим кроз све ужасе – каже за „Новости“ Светозар Шарац, који је пуким случајем избегао нож хладнокрвних убица из „Грома“.

– Они нас поново убијају овим чином и никад неће престати. Они ће увек да славе своје злочинце, а ми ћемо на то ћутати.

О дану када су тринаесторица резервиста преклана на Коранском мосту, Светозар је престао да говори. Али ране су живе у њему.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас