Зашто нема ни једне фотографије с вјенчања Јованке и Тита?

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
image_2021-10-15_181613

Могу се избројити на прсте они који су знали да је тог 15. травња 1952. године склопљен брак између Тита и Јованке, недалеко од Илока.

Према ријечима мјештана, вјенчање је било тајно и одржано је у Титовој вили, која се налази између Шаренграда, Бапске и Илока.

Послије је службено, у књигама, било заведено у матичном уреду у Шаренграду (мало село у Хрватској), пише најзена.рс. Медији су пренијели како се у њему Тито по националности изјаснио као Хрват.

Image

Наводи како Илочани кажу да су знали за то вјенчање и како им то није нова информација. Не знају колико је гостију било, али вјерују да је био само уски круг.

Титова вила на Пајзошу некад прије је припадала грофу Елтзу. Реч је о имању од стотињак хектара, на којем се налазе виногради, шуме и неколико ловачких кућа, разни објекти, вила, винотека и ловиште.

Онђе је био саграђен и хелиодром, па је Тито често долазио. Илочани кажу да је обожавао ловити.

– Знали смо да је тамо било то вјенчање, али га се не сјећамо. Ми смо дошли ондје радити касније. Знам само да нигдје у кући нису биле постављене никакве фотографије које би подсјећале на тај догађај – испричала је Розалија Џалто, која је у Титовој вили крај Илока била домарица са супругом Мијом.

Титова вила увијек је била под великим осигурањем кад би он долазио, госпођа Џалто прича како је у подруму било више од 2.000 боца вина и бачава ракије.

Преносе се њезине ријечи како су се Јованка и Тито врло добро односили према њима. Нису имали често прилике разговарати, али Тито би их, кад год би их срео, поздравио, питао како су, што се ради и слично.

Розалија Џалто се сјећа и како су се Јованка и Тито често шалили и смијали.

Вијест о Титовом вјенчању с Јованком у свијету је пласирана као прворазредна сензација. Готово да није било новина у Еуропи или САДу, које на ударној страни нису догађају посветиле велику пажњу.

Агенција Реутерс овако је описала прво заједничко појављивање Тита и Јованке:

„Београд, 19. рујна 1952. – На пријему који је приређен у част британског министра вањских послова у Бијелом двору, маршал Тито био је ођевен у бијелу униформу са златним ознакама чина. Његова супруга, лијепа препланула бринета, имала је хаљину од бордо сатена.

Маршал и супруга примили су госте у предворју Двора, бившој резиденцији принца Павла. Излазећи први пут пред странце, госпођа Броз носила је златну огрлицу, док је на хаљини имала брош с дијамантима. Црна коса била је зачешљана у облику пунђе.“

Дан раније, Реутерс је из Београда емитирао сљедећи извјештај:

„Југославенска дирекција за информације ставила је данас на располагање прве слике госпође Јованке Броз, супруге маршала Тита. Kао што се види на снимкама, то је црномањаста жена, лијепа и складно грађена.

На једној фотографији види се како шеће крај језера с маршалом Титом и његовим деветогодишњим сином Александром. Госпођа Броз је приближно истог раста као и маршал, који је висок непуних пет стопа“, преноси најжена.рс.

William Gailmore, тада новинар њујоршког „Daily Compassa“, овим је ријечима описао Јованкину удају за Тита:

„Вијест да је маршал Тито у својој 60. години узео невјесту од 28 година, Јованку Будисављевић, можда је за многе изненађујућа. Будући да сам се с њима упознао и дуго разговарао, ја нисам нимало изненађен.

Јосип Броз Тито, без обзира на улогу коју игра на међународној позорници и на његов драматичан успон на власт, један је од најимпресивнијих људи које сам икада срео.

Могу сасвим разумјети што је једна млада жена, 32 године млађа од њега, видјела на њему. Чак и његови непријатељи признају да је он човјек магнетне снаге, с очима и благим и пророчким, те широким раменима испод плавосиједе косе. Он се лако и често смије, Тито је особа која може инспирирати људе и привучи жене“.

Слободна Далмација

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас