Зашто НоваС бојкотује удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“?

Zastitimo Jadar i Radjevinu

Пише: Марија Алимпић, Заштитимо Јадар и Рађевину фејсбук група

Је л’ плаћена реклама или ово радите из задовољства?

Јуче је Nova.rs која данима игнорише чињеницу да смо позвали медије да испрате документацију коју имамо објавила по нешто из Студије изводљивости коју је објавио Рударско-геолошки факултет. Та Студија садржи неупоредиво блаже податке од оних који се налазе у интерним документима компаније. А сам Александар Јововић је за Бизлајф у фебруару ове године патентирао како ће се радити Студија, преправљаће се све док на папиру не буде задовољавајуће и најмање наивнима не буде прихватљиво.

То што Nova.rs игнорише није ништа ново јер се то дешава већ дуже времена.

Е сад је занимљиво да смо Звездан и ја од свих докумената поменули конкретно само Студију изводљивости, јер наравно да нећемо непријатељима открити све што имамо.

Истог тренутка неко други саопштава да Студију има већ шест месеци без да се то изнесе у јавност за шест месеци или да се каже да је уопште има.

Одмах потом, медији покривају ту Студију, ту ублажену варијанту у којој је животни век рудника мањи, ради се у три смене, многе цифре не одговарају.

Надаље, Nova.rs као и многи медији не може да испрати причу у потпуности што је нормално јер нису лудаци који ово живе сваки дан већ две године.

Компанија и кад лаже открије по нешто, али само онима који добро знају где и шта да гледају.

Тако је компанија након једног од устанака у септембру изнела тобоже неке чињенице у свим доступним медијима. Једна од тих чињеница (доле на слици) јасно каже да се ЈАЛОВИШТЕ НИКАД НЕЋЕ ФОРМИРАТИ што значи да се никад неће затворити, народски речено. Шта то у пракси значи? Значи да те погаче којима се Продановић диви, треба да послуже у наредним деценијама како би се компанија увек могла вратити на место злочина и из њих вадити оно што затреба, живу, олово, кадмијум…

Најважније од свега у данашњем, новинском издању као то нешто опширније, исти подаци и опет спомињу само депонију рударског отпада (од ископа) на 19,5 хектара и опет игноришу РАЂЕВИНУ и пази сад, депонију на 358,52 хектара од чега подзона депоније 164,71 хекатра а подзона утицаја на околину 193,81 хектар!!! И то говоримо само о површини, не и о запремини! Дакле, Nova.rs умањује опасност за 96%!!!
Свака част! И сад ми овде опет реците да не дирам оне делове струке који ово СВЕСНО игноришу! Да ли се ико пита зашто се зовемо Заштитимо Јадар и РАЂЕВИНУ!

Та нетакнута природа тамо је наша шанса, на основу тога смо поденли жалбу Бернском секретаријату и да ли мислите да је случајно што велики међу струком кад говоре о биодиверзитету кажу само Рађевина? О извориштима воде који се налазе на ових 358,52 хектара на 450 метара надморске висине да и не говоримо!
Не сме бити рудника уопште, а не само да се једна депонија од 19,5 хектара смести у туђе двориште!
Наравно да не могу да известе народ о свему јер им је најважнија прича таблоидног карактера „јадан ја а где ћу ја“ без трунке алтруизма или не дај Боже жеље да се цело подручје са дивљим животом у њему заштити. Занавек.

Дакле, пре ће се позвати на документацију коју је израдила установа чији велики број запослених ради за компанију, што је директан сукоб интереса него што ће дати простор да шира јавност од ове виртуелне види шта то компанија држи у својој фасцикли за интерне разговоре.

О подацима из интерних докумената чије смо скриншотове почели да објављујемо ни речи.

Пошто је Nova.rs опет изабрала блажу верзију, питамо за кога ви господо у Nova.rs радите и зашто не за народ? Ко вам је уопште доставио ово, Рио Тинто или онај што је продаје шест месеци а нико да је купи?

Мене је срамота што сте овако важно питање поистоветили са лајковима, кликовима и самопромоцијом полуписмених особа.

Шта радите ви?

P.S. Немојте само опет о сарадњи са очигледним сарадницима непријатеља. Такви нам својим понашањем објављују рат. Покушајте разликовати природно зелену од отровно зелене боје.

No photo description available.
No photo description available.
May be an image of text that says "3 зона депонована индустриског отпада за подзона депоние зб подзона утицаја депоније на околину 358,52 164,71 193,81"

68 comments

Marinski New

Nova i N1 su daleko od novinarstva, to je samo umiveni Pink
23
  • Reply
  • Share
  • 12 h
Nickola Radovanovic

Pišu o 20ha a prećutali 360ha. Informer hvata beleške
10
  • Reply
  • Share
  • 13 h
Zora Matić

Znaci i ta tv je rezimska?!
7
 • Reply
 • Share
 • 13 h
Jadranka Bacovic

I režimski I nazovi opozicioni rade za iste. Kad ugrozite njihov interes naravno da neće prikazati. Ni levi zeleni..koji se povezuju sa evropskim zelenim plašim se da na kraju neće braniti naše interese..Jer to je sve ista politika, kukavičje jaje… O…

See more
10
  • Reply
  • Share
  • 12 h

About

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас