Зашто Патријарх Порфирије иде у посету Константинопољу?

Patrijarh Porfirije

Зашто наш Најсветији Патријарх Порфирије иде у посету Константинопољу?

СПЦ је одувек имала избалансиран и здрав став и по питању међуправославног јединства. Она је увек комуницирала и са Русима и са Грцима. Наш Најсветији Патријарх Српски г. Порфирије иде у Цариград као човек Јеванђеља Христовог, као истински миротворац који се одувек држао канонског јединства са свима, а посебно у овим тешким временима.

Патријарх Порфирије одласком у Цариград не окреће леђа ни Грцима ни Русима, већ управо супротно, иде у Цариград да, колико је до њега и до целе Српске Цркве, покаже да је СПЦ увек за помирење и јединство свих, на канонским и јеванђелским основама. Да покуша да приближи, и Русе и Цариград, и да сведочи канонски јасан и недвосмислен став наше Српске Цркве и по питању Украјине и по питању Северне Македоније и по питању Африке и по питању свих горућих тема у православном свету.

Став СПЦ се увек посебно ценио у Православном свету јер је СПЦ увек била на линији поштовања ранијих међуправославних договора, не судећи никада по нацији или по духу овога света, већ по Светом Јеванђељу Христовом, светим канонима и ранијим међуправославним договорима. У суштини, иако ми тога нисмо ни свесни, управо на став СПЦ, као старе словенске Цркве, посебно гледају сви. И Грци и Руси и цели православни свет.

Зашто је то тако? Зато јер је СПЦ својим ранијим доследним држањем речи Христових, светих канона и свих свеправославних договора, посебно оних договора у последњих 50 година, показала да се ми не крећемо како дувају политички ветрови овога света, већ како освећени канони, ранији свеправославни договори и пре свега братска јеванђелске љубав хришћанска, између нас православних хришћана, налаже.

Одговор једног нашег духовника на питање ходочасника: „Зашто наш Патријарх Порфирије иде у посету Константинопољу“?

Преузето са Фејсбука:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=126359403211442&id=100075121488367

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас