Завршена дигитализација Мирослављевог јеванђеља

Миросављево јеванђеље

Како је истакао академик Александар Костић, управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију САНУ, завршена је дигитализација Мирослављевог јеванђеља – најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа из 80-их година 12. века у специјално опремљеној просторији у Народном музеју, чиме су управљали стручњаци из Аудиовизуелног архива, преноси РТС.

Академик Костић је напоменуо да је Мирослављево јеванђеље дигитализовано у пет варијанти, а свака страна и свака илуминација (иницијал) са једним или два светлосна тела, што је омогућило да се види сваки детаљ, као и цела књига.

„Снимање је завршено пре неколико дана, предстоји проверавање квалитета сваког снимка и да се као финални производ Мирослављево јеванђеље сачува у највишој могућој резолуцији у Аудиовизуелном архиву. Само један снимак има око 700 мегабајта“, истакао је Костић.

Дигитализовано је 400 илуминација и направљено око 2.000 снимака.

„Овај вредни културни споменик биће доступан стручњацима. Коначно је усликан на начин који ће га убудуће штитити и чувати, те нема потребе да се користи оригинал“, напоменуо је академик Костић.

Он је додао да је Мирослављево јеванђеље део српског културног идентитета, и да преостаје да се почетком идуће године постави на сајтове надлежних институција, како би било доступно домаћој и страној публици.

„Осим развезивања ове књиге имали смо проблем, јер неке илуминације улазе у повез. Злато на илуминацијама је такође представљало проблем, али сада је усликано и види се да је реч о наносу злата“, истакао је Костић.

Костић је навео да ће и 166. страница Мирослављевог јеванђеља, коју Русија треба да врати Србији, такозвани Петроградски лист, бити дигитализована ако стигне, али се још не зна да ли ће то бити засебно или као већи, дигитализовани део Мирослављевог јеванђеља.

Мирослављево јеванђеље је дигитализовано на основу Споразума о сарадњи Министарства културе и информисања Србије, Народног музеја у Београду који га чува, САНУ и Народне библиотеке Србије.

Србија је Мирослављево јеванђеље 2005. године уписала на Унескову листу.

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас