Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

СФРЈ
На јуче и прекјуче одржаном састанку у Сарајеву окончана је расподела непокретности бивше Југославије између држава наследница.

Договором држава сукцесора бивше СФРЈ Србији су додељени објекти амбасаде у Копенхагену, као и део амбасаде и помоћни објекат у Њу Делхију и стан у Трсту, док ће са БиХ и Северном Македонијом делити амбасаду/резиденцију у Ла Пазу, главном граду Боливије.

На овај начин у потпуности је окончана расподела непокретности бивше СФРЈ из Додатка Анекса Б Споразума о питањима сукцесије у географским региону Организације за економску сарадњу и развој и Латинској Америци и Кариби, кажу за Танјуг у Министарству спољних послова после састанка.
Иначе, 20. састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ – спровођење Анекса Б Споразума о питањима сукцесије, одржан је у Сарајеву 13. и 14. септембра.

Састанку су присуствовали овлашћени представници свих држава, сукцесора бивше СФРЈ – из БиХ Бакир Садовић, Хрватске Петар Узоринац, Северне Македоније Борчо Дамјанов, Словеније Јожеф Дрофеник и из Србије Славица Јелача.

Дневни ред је обухватио низ актуелних тема у процесу расподеле дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, а састанак је окончан усвајањем Резолуције, односно доношењем низа конкретних одлука о расподели десет непокретности бивше Југославије.

Србији су овом расподелом додељени објекти амбасаде у Копенхагену, део амбасаде и помоћни објекат у Њу Делхију, стан у Трсту, док ће са БиХ и Северном Македонијом делити амбасаду, резиденцију у Ла Пазу.

Такође, отписане су две непокретности за које је, након провере имовинско-правног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да никада нису биле или више нису у власништву бивше Југославије.
Постигнут је и коначан договор у вези са поделом земљишта у оквиру физичке поделе дипломатског комплекса бивше СФРЈ у Бразилији, а договорена је и физичка подела дипломатског комплекса у Њу Делхију.
Верификована је и ажурирана листа уметничких дела, која су се налазила у дипломатско-конзуларним представништвима бивше државе, о чијем фактичком стању нема података, која ће се упутити Интерполу ради потраге и предузимања даљих мера из њихове надлежности.
У Министарству спољних послова додају да је састанак у Сарајеву протекао у конструктивној и радној атмосфери а да је, упркос комплексности процеса сукцесије, компромисно остварен заједнички напредак и донете значајне одлуке.

Наредни, 21. састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше Југославије, одржаће се до средине следеће године у Загребу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас