„Због Тесле сам постао Србин и православац“ Американац Семјуел Мејсон се крстио се на Фрушкој гори

mejson

„Због Тесле сам постао Србин и православац“ Американац Семјуел Мејсон се крстио се на Фрушкој гори, кума му била позната глумица

„Фасциниран сам делом Николе Тесле, због чега сам већ петнаест година члан Теслине научне фондације у Филаделфији“, каже Семјуел Мејсон из Њу Џерзија у САД. Али он није постао само члан Теслине фондације, него и Србин и православац.

Недавно нашао у Грачаници на Косову, гдје је присуствовао откривању бисте Николе Тесле.

Овај млади човек који се бави научним и истраживачким радом у оквиру Теслине научне фондације, посвећено истражује и историју и културу Срба.

– Једноставно, одушевљен сам ликом и дјелом Николе Тесле. Његов бриљантни, генијални ум подарио нам је сјајне изуме без којих данас не бисмо могли да живимо. Али сам прије свега одушевљен што је све то човјечанству поклонио, дао бесплатно, а људима је трајно промијенио начин живота – прича Семјуел брзо, као да жели да што више каже о својој одушевљености српским научником и његовим народом.

– Због Тесле сам постао и Србин и православац – поновио је више пута Сем, како га пријатељи зову.

И док с поносом истиче да се прошле године крстио у манастиру Петровица на Фрушкој гори, Семјуел чије је крштено име Трифун, поносно истиче да му је кума била наша позната глумица Вјера Мујовић и додаје да се у Србији, а често и у Америци представља као Трифун.

Открива и да се протеклих даана највише радовао обиласку православних светиња на Космету.

– Овдје, на Косову и Метохији, осјећам неку посебну енергију. Неки Божји дар који је Србима дат, баш као што и Никола Тесла припада вашем народу. Али, управо тамо гдје је највећа божанска сила ту су и највећа искушења – истиче Семјуел.

Боравио је, каже у Грачаници, а за Видовдан је био на Газиместану, обишао је и Косовску Митровицу.

– Фасцинирале су ме фреске у манастиру Грачаница. Занијемио сам пред њима. Али, ништа мање није лијепа ни сама црква, грађевина је просто величанствена – искрен је Семјуел.

Иако разумије српски језик и зна да одговори на нека од питања, док разговарамо више се “држао” матерњег енглеског.

Такође, до детаља се распитивао о животу Срба на Косову и Метохији, ситуацији у којој се налазе, имају ли заштиту, шта се дешава са мостом на Ибру између сјеверног и јужног дијела Косовске Митровице… Тражио је објашњења зашто се Албанци који су некада били неупоредива мањина сада тако ужасно опходе према Србима…

– Како то да свијет не види истину – запитао се, растужен и видно нерасположен, неколико пута.

Док је Семјуел боравио у Грачаници, њени мјештани су током недавних Видовданских свечаности истицали одушевљење Семјуеловим понашањем.

Никола Лончар, предсједник Теслине научне фондације у Филаделфији, испричао је да Семјуел обожава српска јела као и да воли да попије и покоју чашицу шљивовице чији назив изговара на перфектном српском језику.

– Тако смо се једне вечери у Грачаници дружили са мјештанима, а Сем је са њима пио ракију и притом је обавезно “укрштао” чаше. Када је дошао до сједне, рекао сам му да је ипак довољно и да не наставља – прича нам Никола који о овом свом сараднику из Фондације има само ријечи хвале.

Како је Семјуел сам рекао, срећан је што је благословен да види српске светиње на Косову и Метохији, да се диви њиховој љепоти, да храни душу из њихове духовности.

– Поносан сам што смо поставили споменик Николи Тесли у Грачаници. То лијепо мјесто је, како сам схватио, на неки начин срце српског народа на Косову и Метохији, као што су Косово и Метохија срце Србије – додаје он.

Семјуел Мејсон се у Теслиној научној фондацији бави научним радом, првенствено обуком младих кадрова и промоцијама Теслиног научног рада широм свијета, пишу Новости.

-Осим што је даровит и посједује раскошно, велико знање из области технике, највеће врлине које га красе су што је вриједан, одан и посвећен раду. Он свуда иде са мном, а његова девојка у шали каже да се понаша као да ми је син – испричао је Никола Лончар.

Извор: Српскаинфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас