Золак: Чистоћа кисеоника не значи да је он медицински

Zolak

Резултати анализе кисика који су узети за анализу из УKЦ РС и болнице Младен Стојновић у Приједору су потпуно уредни – на УKЦРС чистоћа 99,93, а у Приједору 99,96 посто, рекао је ово на конференцији за новинаре предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Међутим, ово не значи да се ради о медицинском кисеонику, што је за „Директ“ потврдио и Александар Золак, директор Агенције за лијекове БиХ.

„Референтна установа је извршила анализу кисеоника. Узорак који је узет у УKЦ РС је показао да је чистоћа кисеоника 99,80. Ово у преводу значи да је пуно боље него што је Законом прописано“, истакао је Вишковић.

Но, Влада РС ниједном у јавности није споменула о којој се то „референтној лабораторији“ ради. „Директ“ је јуче Влади РС послао упит у вези са лабораторијом, али одговори још нису стигли на нашу адресу.

„Одговорно тврдим као предсједник Владе да све што је спиновано, сада пада у воду. Очекивали сте да РС остане без кисика и тако угрози животе пацијената, али то нећете добити и нећемо вам то омогучити“, додао је Вишковић.

Он је најавио кривичне пријаве против свих су проузроковали штете здравственом сектору РС-а и пацијентима који су користили кисик у моменту афере и који су имали одређене проблеме због приче у јавности. Навео је и да одговорност за “хаос” има Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ.

Занимљиво је и то што је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на конференцији за медије казао да се у свим болницама користи исправан кисеоник, а не медицински.

„Све оно што се причало посљедњих дана, данас се потврдило. Оно што сам говорио јавно и отворено да је кисеоник који се користи у болницама апсолутно исправан и да се може користити у медицинске сврхе“, рекао је Шеранић и додао да је срамотно што се грађани доводе у заблуду због ових ствари.

Дакле, Шеранић је навео да се овај кисеоник може користити „и у медицинске сврхе“.

Директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак за „Директ“ каже да чистоћа кисеоника не значи ништа, јер су ту бројна друга питања.

„Проблем може бити и тај 0,01 посто чистоће. Онда, питање је у каквим боцама се складишти, да ли се допрема из контејнера који нису у складу са прописима које захтјева један лијек и слично“, каже Золак.

Он је казао да ће Влада РС због одлуке да сама упути на анализу кисеоник из УKЦ-а морати кривично да одговара, јер није имала право да то ради мимо Агенције за лијекове БиХ која је законски једина надлежна у овом случају..

директ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас