Зоран Ј. Поповић: Догађаји у Бањској – Недостатак одговора КФОР-НАТО и три недеље касније

Foto: Tanjug/AP

Проф. др. Зоран Ј. Поповић пружа критички осврт на недавне догађаје у Бањској, истичући кључне тачке које су изазвале забринутост. Поповић повлачи питања транспарентности, одговорности и потребе за јасним одговорима.

– И даље се води полемика међу Косоварима свих опредељења, укључујући и оне који имају само српско име, о догађајима у Бањској. Можемо претпоставити да постоји страх да се исконструисана неистина заборави или да на површину изађе истина.

  1. Наравно, за све је одговоран КФОР-НАТО који ни после три недеље нису изнели званични извештај о догађајима из Бањске.
  2. Баца се у сенку јавно признање америчког амбасадора у Приштини Ховенијера, да косоварске милитаризоване снаге нису имале дронове, те су сви снимци о догађањима добијени од НАТО-а.
  3. Постоји одговорност и са српске стране, јер се не износи јасан став о природи слика, евидентно наоружане групације, претпостављамо Срба. Посебно су значајне информације о месту, датуму и времену слика и снимака, како дневних тако и ноћних. Наравно и о природи самог организовања.
  4. Јавну осуду бруталне егзекуције тројице Срба у Бањској смо чули, а чули смо и за низ инцидената којим су косоварске милитаризоване снаге покушале да дају искривљену димензију догађајима из Бањске и околине, оцењујући их као тероризам.
  5. Ограничена слобода кретања на Северу Космета и већ хуманитарна криза, баца у сенку отворено утврђивање косоварских милитаризованих јединица близу административне линије.

Све ово не би било могуће да су КФОР, ЕУЛЕКС и УНМИК на задатку спровођења резолуције 1244 СБ ОУН.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас