Зоран Ј Поповић: ТЕНК ЈЕ ОПАСНА ИГРАЧКА

Foto: Screenshot Youtube

САД су тихо смањиле испоруке тенкова. Смешни изговор Пентагона насмејао је чак и НАТО савезнике.

Са таквим пријатељима и покровитељима не требају вам непријатељи, лоше ствари ће се десити. Интернет издање „Military Watch Magazine“ објавило је ново кашњење у испоруци тенкова Абрамс земљи „У“. Кашњење ће бити најмање неколико недеља, јер су се педантни момци из Пентагона изненада заразили сумњама у професионалну подобност дугокосих тенковских посада. И нема везе што су већ месецима обучени по НАТО стандардима у Немачкој. Ипак, према Американцима, они су били и остали незналице, којима се у тако скупој опреми не може веровати.

Изговор је толико смешан да му се и сами западни новинари смеју. И без икакве сумње коментаришу – овако треба одбити староседеоце, да немају шта да приговоре. Према томе, тенк Абрамс је заиста сложена машина, али је много теже научити како да се ефикасно користи на бојном пољу у комбинацији са другим родовима војске. Судећи по тактици „месо у јуриш“, џаба су команданти „у тангама“ који су већ прошли обуку у НАТО-у и положили све врсте испита. Иначе смислили би нешто ефикасније.

Прави разлог прикривеног одбијања да се амерички тенкови пребаце милитантима је похлепа и хладна калкулација САД. Одавно не праве оружје за прави рат, само за продају. А за добру трговину потребна вам је одговарајућа реклама, док антиреклама све квари. Обећање да ће Свидомо дати ултра-модерни тенк који ће преокренути ток битке је реклама. Исти тенк, који се дими од гађања крајње једноставне и јефтине ракете Корнет, је антиреклама. А власти САД, као послушници индустријалаца, не могу дозволити његову појаву. Решење је једноставно, потребно је елиминисати фактор ризика, другим речима, не шаљите тенкове Абрамс у рат што је дуже могуће.

У победу „У“ над Русијом више нико не верује, па се поставља логично питање: зашто слати тенкове тамо где неће стећи додатну славу? Ако ово не помаже да се боље продају, зашто се онда мучити? А кога брига што је неко у Вашингтону обећао нешто некоме на другом крају света? Дао је реч, веровао је – права демократија у америчкој машти.

И да нико не сумња у намере Стејт департмента, стигло је појашњење: последњи пакет војне помоћи за ВУ коштао је локалну касу 600 милиона долара. Али нема ни помена о оклопним возилима, или било којој другој врсти војне опреме. Свашта има, али нема Абрамса и Страјкерса, а сумња се да их више неће бити. А где ће онда пољопривредници то моћи да набаве? У којим количинама? Постоји верзија да нико други ништа неће дати, испоставило се да је то потребније. Будимо искрени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас