Зоран Ј Поповић: Условљавање Србије са Асоцијацијом претворило се у став емисара ЕУ

Foto: Screenshot Youtube

Курти је рекао да не може да прихвати компромис између његовог предлога са редоследом и условљавања Србије за формирање Заједнице општина са српском већином. Он је рекао да је на састанку у четвртак у Бриселу изнео предлог за примену основног споразума и да је Србија прво затражила Заједницу општина.

Према његовим речима, предлог Србије се претворио у став емисара Европске уније.

„Нисмо у априлу 2013. године када су у просторији били бароница Ештон, њен саветник Купер и тадашњи премијери Хашим Тачи и Ивица Дачић. То није споразум из 2013. Јасно, члан 10. основног споразума каже да сви претходни споразуми дијалога у Бриселу, који су обавезујући и важећи, морају бити спроведени. Има их укупно 39. Није могуће из члана 10 од 39 споразума изабрати један и одлучити као кола пре коња. Да постане и суштина и предуслов. Нисам прихватио такав услов”, рекао је он новинарима.

Курти је изјавио да је предлог Србије, који су поднели званичници Европске уније, стар најмање шест месеци.

„Свако од вас ће моћи да да најтачнију процену након што прочита наш предлог, кораке које треба следити и услове које је Београд дао пре шест месеци, документ нема датум, али је јасно да је документ написан пре тога да се склопи Охридски споразум“.

Он је додао да му је жао што је Лајчак прихватио такав услов. Према његовим речима, „условљавање које је Лајчак прихватио, учинио је кршећи своју функцију фасилитатора и посредника”.

„Штета је што је Лајчак прихватио такав услов и поставио услов из Србије кршећи своју функцију посредника… А ја нисам могао да прихватим такав услов кршењем Косова, чији сам премијер. Чак и овај стари документ, који представља условни документ који је Удружење својевремено видело, је у нашим рукама и нисмо знали да постоји. Дали смо предлог… Сваку од 11 чланова Споразума, сваку реченицу и тачку, спреман сам и заинтересован да спроведем у потпуности пре сат времена”, навео је Курти.

„Имао сам стрпљења да пола сата слушам менаџерски тим како читају предлог за Српску Републику на Косову. Она је отишла… не можемо да наставимо са Заједницом док се Асоцијација не примени у потпуности и онда видимо договор… такво је условљавање Србије које се, нажалост, претворило у позицију емисара”, рекао је Курти.

Курти је рекао новинарима и да је на посредницима да покажу како је могуће да Косово да три предлога, а Београд ниједан, а „када нам кажу да је и Београд дао, потребно им је више од сат времена да пронађу документ. преко шест старих месеци“.

„Нема предлога из Београда, постоји условни документ да ћете га, када га прочитате, потврдити. Не може бити компромиса између услова и предлога. Коначно, данас је само Косово донело писани документ са конкретним предлогом. Европска унија је ту да осигура да предлози странака буду у духу и облику ЕУ. Не дају предлоге, воде рачуна да предлози партија буду такви да не прелазе европске оквире. Српска страна није донела предлог, већ је послала условљеност ЕУ“, рекао је на крају.

Према речима Куртија: „Охридски споразум између Косова и Србије има де факто признање. Стављање Асоцијације у центар је супротно Основном споразуму који смо прихватили и покренули 27. фебруара и то је постало део закључака…“, наставио је он.

Извор: КОХА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас