Дејан Џодан: Kонтраудар Израела – Бура у чаши воде

Foto: Pixabay

Kонтраудар Израела – Бура у чаши воде

У другој епизоди играња ватром, протекле ноћи, Израел је узвратио Ирану, на млак и неубедљив напад на Израелске војне објекте. Сходно очекивањима, овај напад је био пођеднако млак и неуверљив, па да се не ради о тако озбиљној ствари, могли би смо рећи да се ради само о још једној борби у „Wрестлинг маниа“ стилу. Знате оно, двојица се млате у ригну, бацају се, падају, конопци се тресу, даске под њима пуцају, али крви нигде. Што би бабе рекле, нека тако и остане.

Но, хајде да се мало бавимо чињеницама, које када их будете прочитали, само ће додатно да замагле ствари. Тренутно Иран, покушава на све начине да негира или умањи чињеницу да их је Израел напао, док детонације приписује дејству беспилотним летилицама. Чијим, ако не Израелским?

Са друге стране, званични Техеран је саопштио да нема намеру да узврати на напад, што је у директној колизији са медијским иступима. Сасвим сигурно, једни и други, а и по неки трећи знају истину.

Наравно, за разлику од Иранског напада на Израел, јавност ће бити ускраћена за драматику напада, пре свега због чињенице да глобалне мреже нису присутне у Ирану, а локалне су под контролом власти у Техерану. Аматерских снимака готово да нема и не могу се верификовати.

Дефинитивно је нападнута регија Исхафана, другог по величини и битности града у Ирану. У његовој околини, налази се неколико војних објеката, али што је најважније и нуклеарно постројење. По свему судећи, оно није било циљ напада, само по себи, али јесу радарски системи и његовом најближем окружењу.

Ту и тамо, појављују се још информације о погођеним метама у Ираку, Сирији и наравно Гази, али неке од тих мета и не морају да буду везане за напад на Иран, већ су вероватно део свакодневне кампање ИДФ-а.

Наравно, чиме је Израел гађао Иран, остаће тајна, макар за још неко време. Готово је извесно да се Израел није упустио у ризичне операције у којима би користио своју авијацију или морнарицу. Вероватно се ослонио на нападе беспилотним летелицама и дроновима.

Лично бих се ту зауставио и не бих спекулисао, поготово што споља гледајући, све се враћа у нормалне токове. Зона цивилних летова је поново успостављена изнад Ирана, слике које су се појавиле заиста показују минималну штету на војној инфраструктури, а тон из Техерана је помирљив.

Док се прашина не слегне, треба погледати још неке елементе кризе. Ипак, живци су напрегнути, а очи широм отворене. У тако стресним тренуцима, неко може да погреши, погречно прочита радарски одсјај и … Не би било први пут, да цивилни ваздухоплов страда.

Са друге стране жице, у Израелу, притисак опозиција јача. Она сматра да је ово понижавајуће и захтева одлучнију акцију и кажњавање Ирана. Г7 позива на смиривање ситуације, а делује да је највећа жртва овог напада глобална економија и берзе које су реаговале тако што је цена нафте скочила за 4 процента.

Недостатак информација, ипак изазива подозрење, па се то злослутно ћутање може назвати и доливањем уља на ватру, које води даљој ескалацији. Неки аналитичари, из овог ћутања, читају незадовољство обе стране и сматрају да сукоб не може бити завршен љутим погледима, преко Персијског залива, ако је већ почео ракетама. Мени делује да ипак није све готово и да се ова бура у чаши воде, како тренутно изгледа сукоб Израела и Ирана, неће смирити тако што ће неко да је поклопи руком.

 

Претходни текст на ову тему

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас