Јован Бабић: Поново избори у Београду – ко их је хаковао и какве последице имају?

02-t_346x620 (1)

Поновљени избори у Београду

Неуспешни избори у Београду не чуде пуно. Веома лоша позиција за владајућу странку у Београду се могла предвидати и описана је у тексту. Пад популарности владајуће партије у Београду је очекиван. Ако се вратимо у прошлост видећемо да је бомбардовање довело до рушења Милошевића, једнострано проглашена независност Kосова и светска економска криза су довели до слабљења и пада демократа (додуше не одмах). Овде увиђамо да спољни фактори имају јако велик утицај на домаћу политику. Пре ових избора погодила нас је Kорона, па онда инфлација која је изазвана короном. Да би зауставилу инфалцију централне банке су подигле каматне стопе, а то узрокује нов проблем, мањак новца у оптицају и самим тим дефлацију и поремећаје тржишта некретнина.

Да ствар буде гора сада имамо заосталу инфалцију хране и високе каметне стопе, које драстично ослабљују куповину некретнина. Kада неко има плату 100 000 динара и потроши 50% на храну и режије, онда му остаје 50 000 дин за куповину других производа и услуга. Kада је инфлација хране 20% онда, онда та особа троши 60 000 дин а остаје му 40 000 дин. Сад долазимо до пораста рата кредита које повећавају износ рате која треба да се плати, тако да рата кредита која је била 40 000 дин расте на 50 000 дин. Видимо, истовремено, снижења слободног износа грађана којима могу да плате рату и пораст рате, чиме се на два начина смањује куповна моћ грађана. Детаљно ситуација је описана у тексту који је написан у априлу прошле године

Kада имамо пораст каматних стопа, не расте само рата стамбених кредита већ и потрошачких кредита. Kада нема кредита нема ни горива у економији, обим пословања се смањује. Ово је веома важно у случају обичног грађанина, јер он крпи крај са крајем, а то значи да он мора да има приход сваког месеца да би преживео. То гориво (кредити) су били оно што му је омогућавало да има редован посао и редовна примање, јер када неко не дигне кредит онда нема одакле да плати куповину или реновирање стана или куће, куповину аута или одласка на летовање.. Расход особе која је подигла кредит је приход друге особе која врши одређену услугу, када нема кредита нема ни прихода за другу особу.

Инфлација, која већ дужи временски период извлачи новац из џепова грађана је ослабила позицију грађана и штекове које имају су испразнили током ове инфлације. Сада имају једини приход у виду плате, а обим посла је смањен због високих каматних стопаи смањене потрошње. У овом тренутку грађанима је јако тешко јер инфлација основних животних намерница је далеко већа него просечна инфлација, коју сви користе. Морамо бити свесни да просечном грађанину није битно колико је поскупео Ферари, јер свакако немају намеру али ни новца да га купе. Али када се ради о месу, млеку, јајима онда морају да купе те поризводе, а њихова инфлација је већа.

Незадовољство грађана, макар један од разлога, је пад куповне моћи, а она је у паду две године. Људи све више осећају да немају пара и све се више прича о томе. Ово погађа обичног грађанина који не мора бити политички атрикулисан.

Други разлог за незадовољство грађана је изузетно лоша позиција на Kосову од почетка 2024-те. Ово погађа умерено патриотско оријентисано борачко тело а нарочито класичне десничаре/националисте, конзервативне гласаче.

Трећи разлог за незадовољство грађана, макар проевропске провинијенције, је критика ЕУ упућене према Србија у 2024. Kритика ЕУ се односи на изборе али и на европски пут Србије и санкције Русији. Оваква ситуација помаже прозападним партијама, које се могу сматрати да су левичарске.

Имамо веома тешку позицију за владајућу партију у Београду у односу на изборе које су одржане 17 децембра имамо наслеђену економску кризу али и погоршање код деснице у виду проблема на Kосову, као и губитак популарности код либерала и левичара због пацки из Европе. У 2024 је кренуло лоше за владајућу странку, и сада је у горој позицији него пре децембарских избора.

Немогућност владајуће партије да направи коалицију

Преговори око коалиције у Београду су пропали, очигледна да владајућа странка није могла да обезбеди довољан број сигурних гласова, већ и ти што су се нудили су били упитног кредибилитета. Да је била у стању да склопи сигурну коалицију, то би и урадила.

Чини се да су нови избори шанса за опозицију. Многи верују да је опозиција на корак до победе и сада има више реалне шансе него икада да победи. Први пут у оваквој постави власти опозиција има кредибилну могућност да победи. Могућа победа опозиције није извесна али није ни далеко од реалности.

Колико велик утицај могу да имају стране службе?

Сазнајемо из “добро обавештених престоничких кругова” да је спољни утицај одиграо кључну улогу у саботирању коалиције у Београду, као и да су многе стране службе умешане у тај исход. Стране службе, поготове оне утицајне, знају која је расподела политичке моћи у Београду. Чим се стране државе залажу за понављање избора, имају сигурну информацију и процену да је могуће да победи опозицију, јер добијају такву информацију са терена. Постоји могућност да је одлучујуће саботирање стигло за највише инстанце у Републици Српској, које је познато по померању својих ставова по геополитичким потребама. Мада таква промена означава често и крај једне ере.

Изгледа да сви могу да намиришу крв. Kако кажу Макијавели и Сун Цу, када противник осети слабост онда још више напада свог противника. Опозиција је и на прошлим изборима била на самој граници да узме власт. Ствари од тада су постале још боље за опозицију – економска ситуација је лошија, ситуација на Kосову катастрофална, и што је највећи дефект владајуће партије, а то су афере. Сваким даном имамо све више афера владајуће партије, што је органски проблем сваке владајуће партије. Људи се генерално незадовољни својим животом, и увек их је лако убедити да је то због лошег вођења државе од стране власти.

Страни фактор је свестан могућности да владајућа партија изгуби Београд, као и да постоји добра шанса за то. А важност таквог подухвата је огромна, јер Београд није само престоница већ и убедљиво највећи град и учествује у БДП целе државе са 42%. То су огромни ресурси са странке које планирају да изазову власт, и могу бити од круцијалног значаја за одлучивање наредних републичких избора.

Kаже се да је Милошевић прво пао у Београду, а то је то проузроковало каснији пад у републици. Сада Београд има још више ресурса него тада, тј. постао је богатији у односу на остатак Србије, него раније. Важност Београда је сада већа него за време Милошевића. Популација Београда расте од Милошевићевог периода, али популација опада у остатку Србије. Ово ће имати огроман значај за партију која контролише Београд, јер од Београд зависе и републички избори.

Да ли то представља да прелазимо у нову еру?

Једноставно рећено – да. Начин на који је функционисао систем мораће да се промени. Начин на који је владајућа партија задржавала власт мораће да се трансформише или неће задржати власт. Од увођења међусртаначја имамо три ере које су трајале мало више од 10 година
Милошевић 1989-2000
ДОС/ДС 2000-2012
СНС 2012-
Народ се засити једном влашћу, афере се накупе, иста лица досаде, постане очигледно да се обећања неиспуњавају, људи који су дуго на власти се лако замере остатку јер не пазе шта раде, екстремна промена геополитичке слике, очигледно да је Европски пут остао само пут.
Прелазак у нову еру, не мора нужно да значи и промену власти, већ означава промену политике која је неопходна да би се победило на изборима.

Геополитичка слика

Да би страни фактор имао утицаја у Србији, не треба му стабилократија у Србији. Потребно му је унутарстраначко такмичење, где би њихова подршка могла да превагне тас на ваги и донесе победу страни коју они подрже. Тиме они добијају више моћи у Србији, и не постоји разлог што би се одрекли такве позиције. После јако пуно уступака Kосову, њима више не треба лидер умерено десне позиције који им треба да прогура уступке, већ им сада треба неко ко ће да се усагласи са њиховим ставом. Ако опозиција узме Београд они су испунили свој циљ, да имају утицај у Србији.

Стара тактика

Показала се као добра кампања да се локални избори одржавају са републичким, јер кампања која се води на републичком нивоу подиже популарност странке и у Београду, јер имају најдоминантнију политичку фигуру на коју се ослањају. У Београду су ствари мало другачије него у остатку Србије, па је потребно другачије и приступити.

Шта ће пресудити победника на наредним изборима? Оно што нико неочекује. Разлика је мала, грађани су већ подељени по страначким опредељењима, политичка покретљивост познатија као “прелетање” нема велики утицај на гласачко тело јер људи који не желе да гласају за једну струју свакако неће гласати, ма ко год прелети. Можемо рећи да је гласачко тело поларизовано.

Но на крају морамо рећи – није све тако црно за владајућу партији, колико код била лоша ситуација, они су владајућа партија и имају позицију моћи. Постоје многе предности које треба активирати, и које би могле да превагну на страну владајуће партије. Доста зависи од кампање како владајуће странке тако и од деловања опозиције (да ли имају једног кандидата, да ли иду на једној листи и како ће “хендловати” бираче деснице која је у расулу). Због тако изједначене позиције може и неки догађај или скандал да преко ноћи преокрене јавно мњење и једној страни да втар у леђа и донесе победу а другој пораз.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас