Немци покренули разговоре у ЕУ за санкције Додику

Milorad Dodik
Одука о могућим санкцијама би, како се наводи, могла бити донета половином новембра, када ће министри спољних послова ЕУ разматрати ситуацију на Западном Балкану

Немачка је у седишту Европске уније у Бриселу покренула разговоре о санкцијама за кључне кривце за политичку и безбедносну кризу у БиХ.

То је објавио портал „Кликс“, позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

У тексту се наводи да се то, у складу са извештајем високог представника Кристијана Шмита о стању у БиХ, пре свега односи на српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, али и све „оне појединце и компаније које финансијски или на други начин подржавају деструктивну политику“.

У Бриселу је јуче одржан састанак на нивоу ЕУ амбасадора, наводи Кликс, додавши да у овом тренутку није познато да ли је Немачка предложила конкретне санкције или само покренула разговоре о санкцијама као опцији.

С обзиром на то да је тешко очекивати консензус свих чланица Европске уније, најизгледнија је опција да државе појединачно уводе санкције, стоји у тексту.

Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар је јуче за Јавни сервис БиХ (БХРТ) изјавио да САД већ имају „санкције на столу“ и да би њима могли да буду погођени не само поједини политички лидери, већ и компаније које подржавају антидејтонске активности тих лидера.

Може се претпоставити да би, поле САД, санкције за поједине политичке лидере у БиХ прва могла донети Велика Британија, оценио је портал Кликс.

Одука о могућим санкцијама би, како се наводи, могла бити донета половином новембра, када ће министри спољних послова ЕУ разматрати ситуацију на Западном Балкану.

Наредни кораци о санкцијама, стоји даље, зависиће од резултата Ескобарове посете БиХ, али и најављеног доласка у БиХ Дерека Чолета, саветника америчког државног секретара Ентонија Блинкена за посебне политичке задатке.

У Бриселу је у претходном периоду боравио и амерички дипломата Џејмс О’Брајен, задужен за процес санкција.

Бета/Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас