PRONEVJERA DECENIJE – KAKO SU PARE OD FILTERA ZAVRŠILE U TROUGLU LJAJIĆ-ĆOROVIĆ-MILUTIN

Aida

OVO JE RAZLOG ZAŠTO PAZARCI DANAS IMAJU PROBLEM SA VODOM

Stranka pravde i pomirenja podnijela je prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije za više koruptivnih radnji u periodu 2013-2014. godine, protiv Rasima Ljajića, Aide Ćorović, Meha Mahmutovića, Darka Milutina, Hanefije Brničanina, jer su zloupotrijebili službeni položaj javnih funkcionera, službenika, izabranih i postavljenih lica, pronevjerili sredstava, namještali tendere i javne nabavke, protivpravno otuđili imovinu grada, i dr.

O svemu navedenom svjedoče materijalni dokazi koje objavljujemo u cjelosti.

PRIPREMA KRAĐE: AIDA ĆOROVIĆ – LAŽNI HISTORIČAR, IMENOVANJE BEZ POKRIĆA

Naime, Skupština grada Novog Pazara je 18. 6. 2013. godine odlukom broj 02-128/13 na poziciju predsjednika Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar imenovala Aidu Ćorović. Spomenuta osoba je u navedenoj odluci o imenovanju lažno predstavljena kao diplomirani historičar umjetnosti i na toj poziciji je ostala do 11. 8. 2014. godine kada je ista Skupština razrješava te dužnosti odlukom broj 112-223/14. Aida Ćorović nije imala nikave kompetencije da se nađe na takvoj pozciji, jer nema ni formalno obrazovanje koje bi je za to kvalificiralo niti bilo kakve prakse u radu na sličnim poslovima.

PRONEVJERA DECENIJE – ĆOROVIĆKIN MUŽ DONATOR – ĆOROVIĆKA PRIMALAC DONACIJE

U tom periodu JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar kao preduzeće čiji je vlasnik i osnivač Grad Novi Pazar realiziralo je projekt izgradje novog filterskog postorjenja za koji je Vlada Velikog Luksembruškog Vojvodstva kao donaciju izdvojila više od 5.000.000 eura. Realizacijom projekta je ispred Vlade Luksemburga koordinirao je Darko Milutin, tadašnji partner a sadašnji muž spomenute predsjednice Nadzornog odbora Aide Ćorović, dok su Grad Novi Pazar predstavljali tadašnji gradonačelnik Meho Mahmutović i Hakija Brničanin direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar  – a sve pod nadzorom predsjednice Ćorović i mentorstvom potpredsjednika Vlade Republike Srbije Rasima Ljajića.

Slika 1: Kako je donacija za filter završila u ljubavnom fondu Ćoroviće i Milutina – Muž i žena u ime Luksemburga i Srbije – davalac i primalac donacije

SAMO NA TENDERU UKRALI 400.000 EURA

Na tenderu za izvođenje radova izgradnje novog filterskog postrojenja javilo se više firmi, ali je posao dobilo preduzeće Asing d.o.o Beograd, iako je njegova ponuda za 400.000 eura bila veća od naboljeg ponuđivača. Obzirom, da je prema vlastitom priznanju Darka Milutina on kao prestavnik Lukesmburške vlade u tom periodu bio u vezi sa predsjedicom nadzornog odbora Aidom Ćorović (od 10. decembra 2009. godine – dokaz predat u popratnim aktima) s kojom kasnije i stupa u bračnu zajednicu, postoje osnovi sumnje da su oboje u sprezi sa ministrom Ljajićem iskoordinirali da projekt dobije baš ovo preduzeće, koje za Grad Novi Pazar realizira i nekoliko drugih projekata. Uvidom u relane troškove izgradnje ovih objekata, i troškova koji su prikazani, lahko je uočljivo da su ukupni troškovi izgradnje ovog postrojenja bili znatno manji nego što su prikazani.

ĆOROVIĆKA SE NEZAKONITO ODUŽUJE LJAJIĆU – POKLANJA MU 60 ARI DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA U VRIJEDNOSTI OD MILION I PO EURA

Sa pozicije predsjendice Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar, Aida Ćorović je u koordinaciji sa direktorom tog preduzeća Hanefijom Brničaninom i gradonačelnikom Novog Pazara, 2013. godine donosi odluku o povraćaju 5.895 м2 ili blizu 60 ari zemljišta koje je grad 1982. godine otkupio od oca ministra Ljajića istom, te cijelu kompliciranu proceduru oko tog predmeta završava za relativno kratko i nerealno vrijeme kršeći sve propisane regulative, a za šta je navodno porodica Ljajić platila 10.000 eura. Vrijednost ovog zemljišta premašuje 1.500.000 eura, čime je Grad Novi Pazar višestruko oštećen.

Slika 2: Za “uspješan” posao sa Filterom, Ćorovićka časti Ljajića 60 ari na Hadžđetu ili milion ipo eura

ĆOROVIĆKA SE SMJENJUJE DA SE ZATAŠKAJU PRONEVJERE

Odmah nakon realizacije te odluke i završetka radova na filterskom postorjenju, na prijedog gradonačelnika Meha Mahmutovića Aida Ćorović biva smijenja sa pozicije predsjednice Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar.

Obzirom da je u pitanju više krivičnih djela javnih funkcionera, službenika, izabranih i postavljenih lica SPP traži da Agencija sporvede hitnu i temeljitu istragu u kojoj će se utvrditi svi detalji ove velike pronevjere međunarodne pomoći i protivpravnog prisvajanja imovine Grada Novog Pazara od strane spomenutih lica.

Sanapress, 2018

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас