РАЗЛОЗИ ЗА КРИВИЧНИ ПРОГОН МИЛА ЂУКАНОВИЋА И ЗА ЗАБРАНУ РАДА ДЕМОКРАТСКЕ ПАРТИЈЕ СОЦИЈАЛИСТА

Milo Đukaj

Пише: дипл. правник Милан Гајовић, Подгорица

Дана 5.септембра 2021.године, чланови најужег руководства и посланици Демократске партије социјалиста (ДПС), савјетник за безбједност предсједника ЦГ и неформална група грађана – тзв. комите извршили су више насилних радњи ради спречавања устоличења митрополита црногорско – приморског господина Јоаникија на трон Светог Петра Цетињског.Митрополит је, истог дана, богослужбено посвећен у Цетињском манастиру, у складу са вјековном праксом и Уставом Српске православне цркве (СПЦ).

Предузимањем насилних радњи ,као саучесници, починили суПовреду  слободе исповиједања вјере и вршења вјерских обреда (члан 161 став 2 Кривичног законика (КЗ)), Напад на уставно уређење (члан 360 КЗ), Изазивање националне, расне и вјерске мржње (члан 370 КЗ-а) и друга кривична дјела, као и више прекршаја против јавног реда и мира и безбједности саобраћаја.

I

Горе  наведени саучесници су били „инспирисани“ дуговременим говором мржње Мила Ђукановића, предсједника Црне Горе и предсједника ДПС-а против Срба, Србије и СПЦ. О томе сам детаљније писао у тексту „Ђукановић зрео за разрешење“, од 1.априла 2021.године, који су објавили или пренијели патриотски српски портали.

Тиме,  Ђукановић чини кривично дјело Изазивања националне, расне и вјерске мржње у продуженом трајању, из члана 370 ст. 1 и 4,а у вези са чланом  49 КЗ-а.

Члан 370 ст.1 и 4 КЗ-а гласе:

„ (1) Ко јавно подстиче на насиље или мржњу према групи или члану групе која је одређена на основу…религије…или националне припадности, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година.

(4) Ко дјело из ст.1…овог члана врши злоупотребом положаја или ако је услед тих дјела дошло до нереда, насиља…казниће се за дјело из става 1 овог члана затвором од једне до осам година…“

Како се ради о кривичном дјелу које Ђукановић, постојано и упорно, врши у дугом временском периоду,а за које је прописана казна у трајању дужем од пет година затвора, испуњени су сви законски предуслови да се против њега  покрене кривични поступак и, евентуално, одреди притвор, без одобрења Скупштине, а у складу са чланом 86 (Имунитет)  ст. 3 и 4Устава Црне Горе.

Од прошлих парламентарних избора, 30.августа 2020.године, готово непрекидно трају непријављени насилни протести неформалне групе грађана тзв. комита, којима Ђукановић даје отворену подршку. Дана 4. и 5. септембра Ђукановић је боравио на Цетињу да подстрекава протесте, односно да „брани част“ Црне Горе?! Јавно се залагао да се устоличење митрополита Јоаникија не одржи уЦетињском манастиру него „негдје другдје“.

Како су пренијели медији, у јутарњим часовима, 5. септембра, Ђукановић је изјавио:

„…(Влада – М.Г.) и даље беспризорно служи великодржавним интересима и СПЦ, као ударној песници великосрпског национализма против Црне Горе.“

Јавним изливима мржње према СПЦ-у  и противправним мијешањем у њено  унутаруставно устројство, Ђукановић је повриједио уставни принцип о секуларној држави, односно о одвојености вјерских заједница од државе (члан 14 Устава ), на коме се, поред осталих, заснива уставно уређење Црне Горе.

Тиме је, као и оптужбама на рачун Владе ЦГ да је средство великосрпског национализма, починио  кривично дјело Позивања на насилну промјену уставног уређења путем подстрекавања (члан 362 став 1, а у вези члана 24 став 1 КЗ-а).

Члан 362 став 1 КЗ-а гласи:

„Ко у намјери угрожавања уставног уређења…позива или подстиче да се силом промијени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи….казниће се затвором од три мјесеца до пет година.“

Члан 24 став 1 КЗ-а гласи:

„ Ко другог са умишљајем подстрекне да учини кривично дјело, казниће се као да га је сам извршио.“

Наведеним радњама, Ђукановић је починио и кривично дјело Повреде слободе исповиједања вјере и вршења вјерских обреда путем подстрекавања  (члан 161 став 2 КЗ-а, а у вези са чланом 24 став 1 КЗ-а).

Члан 161 став 2 КЗ-а гласи:

„Казном из става 1 овог члана (новчана казна или затвор до двије године – М.Г.) казниће се и ко спречава или омета вршење вјерских обреда.“

II

Стекли су се и сви уставни предуслови да, у складу са чланом 98 став 3 Устава, 25 или више посланика предложи Скупштини покретање поступка за утврђивање да ли је Мило Ђукановић, као предсједник Црне Горе, повриједио Устав и то следеће чланове: 7 (Забрана изазивања мржње), 8 (Забрана дискриминације (Срба и СПЦ – М.Г.)), 14 (Одвојеност вјерских заједница од државе) и  58 (Својина (СПЦ – М.Г.).

И о овоме сам детаљније писао у свом тексту „Ђукановић зрео за разрешење“.

III

У члану 55 (Забрана дјеловања и оснивања) став 1 Устава ЦГ прописано је следеће:

„Забрањено је дјеловање политичких … организација које је усмјерено на насилно рушење уставног поретка…кршење зајемчених слобода и права или изазивање националне…(и) вјерске…мржње и нетрпељивости.“

А у члану 149 (Надлежност) став 1 тачка 6 Устава, нормирано је:

„Уставни суд одлучује:…6) о забрани рада политичке партије…“

Надаље, по члану  91 Закона о Уставном суду Црне Горе, државно тужилаштво, Заштитник људских права и слобода Црне Горе, Савјет за одбрану и безбједност, Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија, те други надлежни органи у складу са законом, овлашћени су да поднесу предлог за покретање поступка одлучивања о забрани рада политичке партије.

Основано сматрам да се испуњени уставни законски услови за покретање поступка одлучивања о забрани рада ДПС – а, из следећих разлога:

-Руководство и посланици  ДПС–а, у потпуностиподржавају, а поједини од њих и јавно понављају, говор мржње и друго криминално понашање Ђукановића, описано у овом тексту, под I.

– Руководство и посланици ДПС-а су својим учешћем на бројним непријављеним скуповима неформалне групе грађана – тзв. комита, противуставне и противзаконите ставове те групе и њихово насилничко понашање прихватили као своје и у потпуности га  подржали.

– Руководство и посланици ДПС-а су, 5. септембра, активно учествовали у насилном противуставном и противзаконитом  спречавању устоличења Митрополита црногорско – приморског и супротстављању полицији у вршењу њених законских овлашћења.

– „Заслугом“, прије свега, ДПС-а, крајем 2020.године, Скупштина је донијела неуставни Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница. Тим Законом је, кршењем Уставом загарантованог права својине, био прописан неуставни поступак подржављења (читај: отимања)  светиња и имовине епархија СПЦ на територији Црне Горе. Догађаји од 5. септембра су само додатна потврда таквих противуставних намјера ДПС-а, од којих не одустаје.

– У политичком програму ДПС-а, као ,очито само  декларативно,  грађанске партије у секуларној држави, прописано је „…Право црногорских вјерника на самосталну православну цркву…“ и залагање да се „сакрална имовина (читај: имовина епархија СПЦ на територији Црне Горе) врати држави Црној Гори…“?! То је, не само неспојиво са природом грађанске партије, него је и противно члану 14 Устава (Одвојеност вјерских заједница од државе – „Вјерске заједнице одвојене су од државе. Вјерске заједнице су равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.“)

У Црној Гори неће бити мира и стабилности док је Мило Ђукановић на власти!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас