Svjetski čelnici zbog praznovjernog obreda izazvali prometni kolaps u Rimu. Izostao jedino Biden

viber_image_2021-10-31_20-05-08-445

Svjetski čelnici okupljeni na zasjedanju G20 u Rimu nisu imali danas pametnijeg posla nego da se naslikaju pred Fontanom di Trevi, prouzročivši prometni kaos gori od onoga koji izazivaju prosvjednici. Naime, upravo je popularna kasnobarokna fontana odabrana za „tradicionalan obiteljski snimak“ šefova izaslanstava.

Njihov je zadatak – jedini u kojemu su iskazali potpunu slogu – bio baciti preko ramena u Fontanu kovanac od 1 eura, posebno iskovan za ovu prigodu. Posrijedi je praznovjeran obred koji navodno jamči posjetitelju da će se vratiti u Rim, a rimskome Crvenom križu pouzdano pribavlja dodatne financije njegovih humanitarnih djelatnosti, jer on ima koncesiju na skupljanje ubačenih moneta.

 

Izostao je samo američki predsjednik Joe Biden. Svi ostali su pozirali, s profesionalnim osmjesima koji su državnim i vladinim poglavarima obvezatna oprema dok razgovaraju međusobno, ali je malokad koriste kad se obraćaju narodu koji ih je izabrao. Oni najbolje znaju zašto taj narod valja koriti.

Osmjesi nisu manjkali ni jučer kad su se, na početku bilateralnih razgovora, rukovali talijanski premijer Mario Draghi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Ne tako davno je Draghi rekao da je Erdoğan diktator ali da se s njime mora pregovarati. Tema tih pregovora jučer je bila ponajprije Libija, kamo se Turska vratila politički i vojno, jedanaest desetljeća pošto ju je Italija odande istjerala. U Libiji su sada ugroženi talijanski privredni interesi, a ilegalna imigracija iz Libije uzrujava talijanske i ine evropske političare, osmijesima unatoč.

Јутарњи лист, Хрватска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас