ВИДЕО ЗАПИС О МАНАСТИРУ ДУБРАВА… КОЈИ СЕ НАЛАЗИ У НЕТАКНУТОЈ ПРИРОДИ

Manastir Dubrava
У ОВАЈ МАНАСТИР ДОЛАЗИ САМО ПУТНИК НАМЕРНИК, ОНАЈ КОГА БОГ ПОЗОВЕ У ПОСЕТУ МАНАСТИРУ ДУБРАВА

И у том случају препреке нема.

Манастир Дубрава се налази на јужним обронцима планине Златибор, 30 километара од туристичког центра (према Торнику). Пут није лак… на 21 километру престаје асфалтни пут и одатле је потребно око 45мин колима до манастира, пешке око 3ч у једном правцу… пољски кривудави пут (туцаник) са предивним крајолицима (пољски пут је дуг око 9 км). Задњих два километара низбрдо у понор пут је асфалтиран.

Манастир Дубрава налази се на једном од меандара реке Увац, на узвишењу које је са три стране окружено кањоном реке и са кога се пружа предиван поглед на нетакнуту природу и сами ток реке.

Погледајте видео прилог

 

Изграђен је у средњем веку. За откривање овог средњовековног манастира најзаслужнији је јеромонах Данило, који док је службовао у Манастиру Увац, више од две године провео лутајући по златиборским падинама у потрази за рушевинама светиње која му се неколико година пре доласка у Увац почела указивати током молитви.

У пролеће 2001. године је пронашао прве трагове светиње и пуне три године је боравио у оближњој пастирској колиби или пешачио из Увца где је и даље службовао, како би радио на откривању манастира.

Током ископавања рушевина, на месту где се у православним светковинама налазио олтар, на дубини од 80 цм, мештанин Митар Ђуровић, је пронашао скривницу са више од 260 добро очуваних млетачких златника из 17. и 18. века.

Мештани су поклањали земљу на којој је пронађена светиња, пробијен је и изграђен пут (насип, туцаник) до манастира. Од новца који је добијен за златнике почиње обнова првобитне старе богомоље посвећене Светом великомученику Пантелејмону (мала манастирска црква), а касније и изградња веће цркве посвећене Светом Василију Острошком. Касније су изграђени и манастирски конаци за смештај сестринства (данас је овај манастир женски манастир), гостопримница, економски објекти и друге грађевине неопходне за живот у манастиру.

Темељ првобитне цркве

*Монахиње су врло љубазне и обавезно ће вас понудити кафом, чајем, ратлуком и колачима.

*Обавезно пробајте и воду са извора која се налази на мање од стотинак метара од манастира, вода као да је слатка, питка са посебном аромом, која мене по укусу подсећа на жалфију.

Извор са водом са погледом на кањон Увца

Делом коришћена литература http://www.zlatibor.org.rs/

Фотографије, видео, Ђорђе Бојанић
Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Српска историја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас