Зеленовић и Ћута потписали споразум, „зелено-леви“ блок излази на изборе

Zelenovic i Cuta

Отворена грађанска платформа „Акција“, коју предводи председник странке Заједно за Србију (ЗЗС) Небојша Зеленовић и покрет Еколошки устанак потписали су споразум о заједничком изласку на изборе.

Споразум су потписали Зеленовић испред „Акције“ и Александар Јовановић Ћута испред Еколошког устанка у просторијама Грађанских иницијатива у Београду.

Небојша Зеленовић је истакао да је постигнут договор са иницијативом Не давимо Београд и покретом Еколошки устанак.

„Правимо зелену колону, неки воле да кажу зелено-леву колону, дакле правимо једну нову грађанску понуду за целу Србију“, рекао је Зеленовић и најавио излазак на изборе на свим нивоима.

Покушај да се дође до заједничког кандидата опозиције

Он је подсетио и да је, када је реч о председничким изборима, колегама из опозиције његова странка Заједно за Србију раније упутила предлог о споразуму о заједничком наступу на изборима, који се зове „Пут до победе“.

„У том предлогу стоји да је циљ да победимо режим Александра Вучића, да то урадимо у програмским, структрурним колонама, да заједно чувамо изборне кутије, да се не нападамо, да омогућимо грађанима да гласају ‘за’ а не против и да покушамо да заједно дођемо до председничког кандидата“, рекао је Зеленовић.

„Верујем да је то пут којим треба ићи“, нагласио је Зеленовић и додао како верују у борбу и да су зато и донели одлуку о изласку на изборе.

„Или учествујете или не учеcтвујете, или се борите или не борите. Верујем да у договору са колегама из опозиције може да се направи одличан резултат у Београду, а сигуран сам и у Србији“, оценио је Зеленовић.

„Ако будемо били сложни и будемо нудили квалитетне програме и решења, мислим да ћемо одважити велики број људи да изађу на изборе“, сматра лидер ЗЗС, истичучи како верује у разум и чврсту вољу колега из опозиције.

Једино око чега људи имају мотив да се окупљају су вода, ваздух и земља

Александар Јовановић Ћута оценио је да би Србија била другачија када би „сви урадили једну најпростију ствар“ – сели и договорили се.

„Дакле људи, хајде да ову ствар терамо заједно, да идемо на изборе, да окупљамо људе и да ова земља буде чиста и здрава“, поручио је Јовановић.

Kазао је да је циљ окупљање људи на терену „јер се на стотинама места у Србији проводи брутални злочин над људима и природом“.

„Нас чека много тога, зато Зеленовић и Не давимо Београд – то су људи какве желимо, јер ћемо се залагати да Закон о заштити природе буде кровни закон, а да му остали буду подређени“.

„Може грађевинарство, енергетика, инфраструктурни пројекти, али да нема тровачница, отимања земље и протеривања људи“, рекао је Јовановић и додао да је „време да се појави неко пристојан, а то видимо у Небојши Зеленовићу“.

„Терамо заједно, а после 30 година ужаса, изневерених нада и енергије просуте на све стране, једино око чега људи имају мотив да се окупљају су вода, ваздух и земља – па је небитно да ли смо леви или десни и које смо сексуалне оријентације, кад станемо да бранимо Реву, Ракиту или Јадар, небитно је“, поручио је Јовановић.

Потписивањем споразума, „Акција“ је прихватила „Манифест“ Еколошког устанка као „визију еколошки одрживе будућности друштва“, док је тај покрет прихватио „Зелени договор за Србију“ као „програмски документ по комеће се спроводити програм економског и социјалног развоја друштва“.

У данас потписаном Споразуму наведено је и да се ОГП Акција и Еколошки устанак обавезују да ће заједно радити на укрупњавању опозиционог политичког деловања у циљу формирања великог зеленог блока свих блиских покрета и појединаца, како у Србији тако и у региону Западног Балкана.

„Управо зелене политике које су супротност похлепи, могу бити најделотворнији, најконкрентнији допринос помирењу свих оних које су деценије погрешних политика непотребно и тенденциозно посвађале“, истиче се у Споразуму.

Fonet, Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас